Земята може да се затопли с 15 процента до 2100 г.

  • 07 декември 2017 17:24

  • 2760
  • 1
Земята може да се затопли с 15 процента до 2100 г.
© Pixabay

До 2100 година Земята може да се затопли с допълнителни 15 процента, а това е значително повече от най-мрачните прогнози на експертите на ООН, констатира най-ново проучване, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Прогнозите на Междуправителствената експертна група по изменение на климата - уважаван научен орган за климатичното затопляне, излезе с публикация през 2014 година с няколко сценария за промените в климата в края на XXI век. Те бяха в пряка зависимост от изпусканите в атмосферата емисии от газове с парников ефект. Най-мрачният сценарий на междуправителствените експерти предвиждаше повишаване на глобалните температури между 3,2 и 5,9 градуса по Целзий до 2100 година в сравнение с прединдустриалния период.

Но климатолозите Патрик Браун и Кен Калдейра от Станфордския университет твърдят в свое изследване, че "климатичното затопляне значително ще превиши най-песимистичните сценарии, които се разглеждаха досега". Това означава, че вредните емисии газове ще трябва да се намалят в значително в по-големи обеми, за да се постигне набелязаната цел от ООН климатичното затопляне да остане под 2 градуса по Целзий. Според американските учени "най-вероятното повишение на глобалните температури ще бъде с 0,5 градуса по Целзий по-високо от най-песимистичните сценарии, изготвени досега".

Последвайте канала на

БТА
2760 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иво

2017.12.07 | 21:51

1
Ами от това че става все по топло всяка година, означава да си вземем хубави и добри климатици и да сме подготвени за жегите. Новите са с Фреон R32, какъвто е и моя Daikin FTXM.

Добави коментар

Водещи новини