Въвеждат се нови два вида платежни услуги

  • 07 декември 2017 12:14

  • 8265
  • 2
Въвеждат се нови два вида платежни услуги
© Pixabay

Да бъдат въведени нови два вида платежни услуги - услуги по иницииране на плащане и услуги по предоставяне на информация за сметка, предвижда приетият на първо четене от парламента Закон за платежните услуги и платежните системи.

Това налага съответно и въвеждане на нов вид доставчици на платежни услуги - доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка, като за него се предвижда регистрационен режим, и доставчик на услуги по иницииране на плащане, за който се изисква лицензиране като платежна институция.

С проектозакона се въвеждат изисквания към процедурите за наблюдение, обработка и проследяване на свързаните със сигурността инциденти и жалби на клиенти, осигуряващи и механизъм на докладване на инциденти, процедурите за записване, наблюдение, проследяване и ограничаване на достъпа до чувствителни данни за плащанията.

Сред мерките за осигуряване на непрекъсваемост на дейността са ефективните планове за извънредни ситуации и процедури за редовни тестове и преглед на адекватността и ефективността на тези планове.

Създадена е уредба за докладване на инциденти, съгласно която доставчик на платежни услуги, лицензиран от БНБ, при възникнал значим операционен или свързан със сигурността инцидент уведомява незабавно Централната банка. Когато инцидентът засяга или може да засегне финансовите интереси на ползвателите на платежни услуги, доставчикът е задължен да ги уведоми незабавно в т.ч и за всички мерки, които предприема.

Предлага се увеличаване и прецизиране размера на глобите и имуществените санкции при извършени нарушения на закона и на подзаконовите актове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8265 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.12.07 | 17:19

2
????????????????????????????????

2017.12.07 | 17:17

1
демег , таксите на банките се увеличават двойно ??

Добави коментар

Водещи новини