Харесайте facebook страницата ни

Рекордьори сме по спасителни операции, обяви ПСС (видео)

© Novini.bg

Планинската спасителна служба представи подробна статистика за броя и видовете инциденти в планините и за проведените спасителни акции през отминаващата година. В пресконференцията участва г-н Григоров - директор на БЧК.

Oт БЧК са обезпокоени как ще протече зимния сезон за любителите на зимните спортове. Те стартират нова идея тази година - “Планинска грижа”. Много по-добре е да се инвестират пари предавително, отколкото после да се дават пари за грижа. Григовор пожела тази година да има по-малко изгубени  хора в планините и по- малко бедствия и аварии.

От спасителните служби подчертаха, че очакват законът за доброволчеството да бъде уреден. Държавата е длъжник на доброволческата дейност, каза Веселин Ганчев - зам.-председател на ПСС. Той припомни бедствието във Варна от преди години, когато доброволци бяха уволенени от работа.

Той предупреди скиорите, които за първи път ще отидат да карат ски след няколко дена, ч първият ден от сезона е много травматичен. По-труден за каране е изкуственият сняг. Спасителната дейност е доста скъпа дейност, тъй като  се използват специфични съоръжения, посочи още Ганчев.

Емил Нешев - директор на ПСС заяви, че през изминалата година  277 пъти е оказана помощ на ски писта. От 2011 година до сега сме рекордьори по спасителни операции - общо 2343 случая на писти.

Рекордьори сме и по спасителни операции в планините - общо 90. Най-много акции са транспортните акции - такива, при които пострадалият се транспортира  и предава на лица от бърза медицинска помощ.

Най -трудните акциите са свързани с издирването на хора. Те са предизивикателство за всички спасителни служби.
За миналата година 8 са смъртните случаи, допълни Нешев.

Основните  причини за инцидентите в българските планини са две - подценяване на условията в планината и плод на човешката дейност. Проблем е надценяването на собствените ни възможности. Планината си има правила и всички сме длъжни да се съобразяваме с тях.

Имаме пълна, стопроцентова готовност за започване на сезона, каза Емил Нешев - директор на ПСС.

Коментари
Коментари (2)
Коментирай
(гост)
07.12.2017 | 17:17

е нещо ;превантивни наказания с възпитателна цел; ?? няма ли ? и без това имаме безброй ;служители; та да си стоят на някоя козя пътека и да си проверяват ? кой за обувки . кой за дрехи ,кой за шише алкохол , много доходно за ;държавноста;

Рейтинг:
 
0
(гост)
07.12.2017 | 17:17

Седесарските мутри -рекордьори по далавери.

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар