Парламентът гласува промени в три закона, с които се намалява административната тежест

  • 07 декември 2017 11:35

  • 1977
  • 0
Парламентът гласува промени в три закона, с които се намалява административната тежест
© Novini.bg

Парламентът прие на първо четене промени в три закона с цел намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. С мнозинство и без дебати депутатите приеха промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в Закона за измерванията и в Закона за техническите изисквания към продуктите.

Промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия предвиждат премахване на изискванията за предоставяне на някои официални документи на хартиен носител. Предложенията в законопроекта са инициирани с оглед възможността от сигурен достъп до актуална информация за всички издадени разрешения по закона - от всяка точка за контакт с Единен автоматизиран регистър "Контрол на общоопасните средства", както и изградената към него връзка с Автоматизираната информационна система "Български документи за самоличност" /АИС БДС/.

Със законопроекта отпада изискването за представяне на следните документи: единен идентификационен код, когато лицата са регистрирани по Търговския закон, или копие за вписване в съответния регистър по националното законодателство на съответната държава членка в легализиран превод на български език; диплома за завършено висше образование на ръководителите на производство и документ за придобита специалност за персонала по чл.14, свидетелство за съдимост и копие от трудовите договори на персонала; документи, свързани с промяна в търговската регистрация; копия от издадени разрешения; удостоверение за вписване в съответния регистър по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, съответно копие от акта за създаването.

С промените в Закона за измерванията се предвижда частична отмяна на режима за одобряване на идентификационни знаци на лицата, които произвеждат или внасят бутилки. Този режим не е приложим за вносителите на бутилки и е в противоречие с хармонизираното европейско законодателство в областта. Това поражда необходимостта режимът да отпадне по отношение на вносителите. Промените предвиждат и отмяна на уведомителния режим за дейността на лицата, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти.

С промените в Закона за техническите изисквания към продуктите се дава възможност на икономическите оператори, при заявяване на административна услуга, да не предоставят съдебно удостоверение за актуално състояние, съответно актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър, тъй като информацията е публично достъпна. Предвижда се и отпадане на изискването за предоставяне на трудови договори на персонала, тъй като те подлежат на задължителна регистрация по Кодекса на труда и могат да бъдат получени от административните органи по служебен път. Предвижда се да бъде уреден редът и начинът за предоставяне на административни услуги по електронен път.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1977 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини