Голямото пътуване наближава: Какви рискове криe трафикът? (видео)

  • 07 декември 2017 10:02

  • 5373
  • 2
Голямото пътуване наближава: Какви рискове криe трафикът? (видео)
© Novini.bg (архив)

Към края на най-празничния месец декември традиционно броят на пътуванията скача рязко. Пътната обстановка се натоварва, шофьорите се изнервят.

Често и рисковете от катастрофи в подобни тежки дни нарастват на фона на нарушения и метеорологични условия. Подготовката на водачите обаче е от решаващо значение.

Тази тема коментира пред Novini.bg началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

„Първо водачите, както и моторните превозни средства, с които тръгват на път, трябва да са подготвени за движение при зимни условия. Има много водачи, които не са достатъчно подготвени за движение при такива условия по пътното платно“, посочи началникът на "Пътна полиция".

Комисар Рановски припомни, че гумите на колата трябва да са подходящи за зимни условия или да са с минимум 4 мм дълбочина на протектора.

„При първите снеговалежи, които паднаха, имаше водачи – основно на товарни автомобили, които не спазиха тези изисквания. И видяхме какво се случи. Затвориха се двете най-важни пътни артерии – автомагистрала „Хемус“ и автомагистрала „Тракия“, за много часове, което доведе до затрудняване на трафика“, посочи още комисар Рановски.

Най-честите нарушения като брой са за превишена скорост, допълни той.

„Но като тежест по отношение възникване на пътнотранспортните произшествия освен скоростта имаме неправилно изпреварване, неправилни маневри, навлизане в лента за насрещно движение“, заяви началникът на КАТ.

От началото на годината досега има малко над 6 420 произшествия на пътя. А по показателите катастрофи, ранени и загинали се отчита намаление в сравнение със същия период на миналата година.

„Само с контролна дейност няма как да се повлияе на пътнотранспортната обстановка“, уточни началникът на „Пътна полиция“.

Вижте цялото интервю с комисар Бойко Рановски:

Последвайте канала на

Веселина Спасова
5373 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.12.07 | 15:17

2
Рискът са седесарските дeбили с бързи коли, с кypва изпълняваща минует на тромпет.

2017.12.07 | 13:18

1
Какво искаш да кажеш с това (седесарските) другарю.

Добави коментар

Водещи новини