Карлес Пучдемон засега остава в Белгия

  • 06 декември 2017 19:51

  • 951
  • 1
Карлес Пучдемон засега остава в Белгия
© GettyImages/Gulliver

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон обяви днес, че той и четиримата членове на бившия му кабинет "засега" остават в Белгия, въпреки че Испания вчера отмени европейската заповед за ареста им, предадоха световните агенции.

Запитан на пресконференция в Брюксел дали планира да пътува в Европа след отменянето на заповедта, Пучдемон каза, че не знае дали това е възможно.

"Желанието ни, когато дойдохме тук, бе да се върнем у дома колкото може по-скоро, но дали това ще е възможно? Засега не знаем и ще останем тук", каза Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

Сепаратисткият водач каза, че не изключва да се върне в страната си след регионалните избори в Каталуния на 21 декември, но при известни условия, посочва Франс прес.
Той обясни, че ще трябва вотът на каталунците да доведе до възстановяване на сваленото в края на октомври сепаратистко правителство, а испанската държава да се ангажира да зачете този изборен резултат. В този случай би трябвало да се върнем, но трябва да знаем отговора, допълни Пучдемон.

Европейската заповед за задържането на Пучдемон и четиримата му бивши министри беше отменена, но испанската заповед срещу тях остава в сила, и те може да бъдат арестувани, ако се върнат в Испания.

Пучдемон обясни оттеглянето на европейската заповед със страх в Мадрид, че искането му няма да бъде изпълнено.
Испанската държава се уплаши, че може да загуби. Това показва, че става въпрос за политически мотиви и че европейската заповед е била политическо празнословие от самото начало, каза той, цитиран от ДПА.

Последвайте канала на

Нора Виткова
951 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Bg

2017.12.07 | 07:16

1
Тия са като травестити,хем искат да са мъже,хем жени...

Добави коментар

Водещи новини