Палестинци: Петък ще е Ден на гнева

  • 06 декември 2017 14:21

  • 3910
  • 0
Палестинци: Петък ще е Ден на гнева
© gettyimages (архив)

Петък ще е Денят на гнева, заявиха от радикалната палестинска организация ХАМАС, предаде нюсру.

Арабите призоваха за обединение на всички техни сънародници и начало на бунтове, ако американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви преместването на посолството на САЩ от официалната столица на Израел – Тел Авив в Ерусалим. "Ние трябва да окажем съпротива срещу това решение, което нарушава нашите права", заявиха от ХАМАС. "Нека този петък да се превърне в Ден на гнева (старозаветното название на Деня на страшния съд) за нашите врагове", посочиха радикалната организация.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес на пресконференция отказа да коментира решението на Тръмп. По данни на цитираната медия обаче министър-председателят вчера, говорейки в парламента, е заявил, че признаването на Ерусалим за столица на еврейската държава може да породи вълна от насилие. Той разпореди в свещения за юдеите, християните и мюсюлманите град да бъдат засилени мерките за сигурност.

Решението на Тръмп бе разкритикувано вчера от турския му колега Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва. Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март изрази своята загриженост от евентуалното признаване на Ерусалим за столица на Израел. За негативни последици от американските действия предупредиха няколко европейски лидери. Сред тях са френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. Подобна позиция изрази и руското външно министерство.

45-ият стопанин на Белия дом се очаква да обяви днес решението си за новото местонахождение на главната дипломатическа мисия на родината си в близкоизточната страна. Според международното право посолствата на една държава се намират в столицата на страната-домакин. В Израел смятат Ерусалим за столица на страната, а за главен град в света се признава Тел Авив. Към Ерусалим претенции имат и властите на Палестинската автономия, чийто административен център е град Рамала.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3910 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини