БВП на България се е увеличил близо два пъти за последните 20 години

  • 06 декември 2017 13:13

  • 2067
  • 2
БВП на България се е увеличил близо два пъти за последните 20 години
©

Брутният вътрешен продукт на България се е увеличил близо два пъти, а износът е нараснал шесткратно за последните 20 години.

Това каза заместник-министъра на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по отбелязване на 20-годишнината от учредяването на Български икономически форум, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. По думите на Манолев, цитирани в съобщението, преди две десетилетия БВП на България е бил около 45 млрд. лв., а в края на 2016 г. е достигнал 84 млрд. лв. Още по-позитивни са данните за българския износ, който е съставлявал едва 3.7 млрд. евро, а днес надхвърля 24 млрд. евро. "Преди 20 години бяхме в тежка финансова и икономическа криза, днес Standard&Poor's поставя кредитния рейтинг на страната ни в инвестиционната скала", е допълнил още икономическият заместник-министър.

Според Манолев фактите показват дългия път, който заедно са извървели институции, бизнес, синдикати и неправителствен сектор. Днес категорично можем да кажем, че посоката е била правилна, но и да продължим да поставяме пред себе си нови, по-високи цели, е подчертал още Александър Манолев. Той е благодарил на Българския икономически форум, че винаги през тези години се е стремял да поставя важните икономически теми във фокуса на общественото внимание.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2067 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
транзистор

2017.12.12 | 09:19

2
БВП и покупателна способност са различни неща... Не отчита инфлацията, тя може и да е повече...
Койчо от Койнаре

2017.12.06 | 14:13

1
Е, ама на село намаляхме наполовина. Явно ако БВП се вдигне 5 пъти направо ще изчезнем.

Добави коментар

Водещи новини