Проф. Кантарджиев за идването на грипа: Случва се нещо нормално

  • 06 декември 2017 08:06

  • 5400
  • 1
Проф. Кантарджиев за идването на грипа: Случва се нещо нормално
©

Да, вчера бе потвърден първият грипен щам за сезона в България. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам "Ямагата". Доказан е при 14-годишен пациент. Обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. "Идването на грипа е нещо нормално, както е нормално да изгрее слънцето. Става това, което се случва всяка година. Да, на 1 000 души един прави инфекция, на 10 000 души един получава възпаление на мозъка. Няма нищо по-различно от предишните години. Всички се вторачиха и започнаха да говорят за пандемичния грип, който преди 100 години е избил милиони. Да, но тогава не е имало антибиотици и хората са умирали заради усложненията, които не са били лекувани", разкри той.

"Грипът ни удря ненадейно. Започват силни болки в главата, в ставите, в мускулите, в гърлото, има силна темепература, не ти се става и не ти се прави нещо. При такъв случай веднага трябва да се свържем с личния си лекар. Да му обясним симптомите, за да прецени той дали не е необходимо някакво по-специално лечение", допълни той.

"Това, че ти тече носа не означава, че имаш грип. Доказа се, че грип можеш да хванеш не само, когато някой ти киха в лицето, а и когато пипаш повърхност, върху която е кихал някой болен от грип преди 2-3 часа. Австралисйки учени доказаха, че кърпичките с дезинфектанти са почти толкова добри в борбата с разпространение на грипа, колкото и ваксината", каза още проф. Кантарджиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5400 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.06 | 09:11

1
комунистически примитив

Добави коментар

Водещи новини