В Средиземно море - пластмасата колкото рибата

  • 05 декември 2017 17:24

  • 3081
  • 0
В Средиземно море - пластмасата колкото рибата
© pixabay.com

Средиземно море вече е познато като едно от най-замърсените морета в света, но проблемът може да стане толкова сериозен, че във водата му да има равни количества пластмасови отпадъци и риба, според експерт, цитиран от ДПА.

"Сега на всеки три килограма риба от морето има по един килограм пластмаса", каза Мигел Гарсия-Ераис, който е заместник-генерален секретар на Средиземноморския съюз.

По думите му, съотношението може да бъде 1:1 до 2030 г. Докато осведомеността на обществото за замърсяването на водните басейни с пластмаса нараства, "ние все още имаме относително малко информация за Средиземно море за неговия реален мащаб, последствията за здравето на фауната и флората, и дори на човека", добави той.

По-голямата част от замърсяването е причинена от пластмаса за "еднократна употреба", като торбички и бутилки, които бавно се рушат и техните микрочастици се поглъщат от рибите или попадат в питейната вода. Микропластичното замърсяване произхожда и от миниатюрните частици полиетилен, който се добавя в пастите за зъби и козметичните продукти за почистване. Тези частици не са достатъчно големи, за да бъдат филтрирани от системите за обработка на водата, предава БТА.

Организацията "Грийнпийс" публикува доклад през годината, според който 96 % от плуващите отпадъци в Средиземно море са пластмасови и ги има на дълбочина от 3000 метра.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3081 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини