9 проби на питейни води са показали отклонения в област Плевен

  • 05 декември 2017 16:02

  • 1428
  • 1
9 проби на питейни води са показали отклонения в област Плевен
© pixabay.com

В област Плевен изследванията на девет проби от питейни води са показали отклонения от стандартите за качество, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен.

Повечето от селищата с нестандартни проби са в община Червен бряг, едно от селата е от община Кнежа.
Неприемлива мътност е установена в град Червен бряг и в село Рупци.

Съдържание на нитрати над допустимото е открито в две проби от село Горник и една от град Койнаре. В две проби от село Реселец и една от село Бреница има наличие на "коли форми". Също в Бреница е открито и замърсяване от "Ешерихия коли". Магнезий над допустимото по стандарт има в една проба от село Телиш.

При епидемиологичните проучвания на чревните инфекциозни заболявания не е доказана причинна връзка с питейната вода, уточняват от РЗИ.

Инспекцията е предприела мерки за административна принуда във връзка с констатираните нарушения във водоснабдяването. Издадени са две предписания и са съставени два акта за налагане на санкции.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Защо

2017.12.05 | 20:28

1
Село Лазарово община Кнежа къде е в списъка ? Точно над водохранилището и помпената станция няма и 20 метра от тях се изхвърля оборски тор и водата мирише на л-на и с цвят на п-кня , но никой не обръща внимание ни кмет ,ни кметица защото вече не останаха хора там и говедата са п

Добави коментар

Водещи новини