Грипът дойде!

  • 05 декември 2017 14:52

  • 37773
  • 2
Грипът дойде!
© Pixabay

Потвърден е първият грипен щам за сезона в България. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Днес в 13.30 часа в Пета МБАЛ – София беше потвърден първият грипен щам за сезона. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата“. Доказан е при 14-годишен пациент. Тръгва циркулацията на грипа в България“, обясни проф. Кантарджиев.

Той припомни, че преди 2 месеца е посочил, че обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес.

Проф. Кантарджиев препоръча да не се контактува с болни, да се използват влажни кърпички. „Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност трябва да се проветрява, да се отварят прозорците и в градския транспорт. Трябва да се яде витаминозна храна“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

„Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. Ако заболят от грип лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява“, допълни той пред радио Фокус.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
37773 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Д...

2017.12.07 | 09:23

2
Точно тези лекарства е важно да си купите! Защото щамът е разпръснат във въздуха от същата фармацевтична компания! Тя ви разболява и после ви предлага най-ефикасното лечение срещу 30 лв. Не им стигат милионите или по-скоро милиардите и искат още!

2017.12.06 | 16:52

1
ЧЕСТИТ ПЪРВИ ГРИП !!!

Добави коментар

Водещи новини