Върховният съд на Испания оттегли международна заповед за арест на каталунски политици

  • 05 декември 2017 13:24

  • 1358
  • 1
Върховният съд на Испания оттегли международна заповед за арест на каталунски политици
© gettyimages (архив)

Испанският Върховен съд заяви днес, че оттегли европейската заповед за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон (на снимката) и четирима членове на разпуснатото от централната власт в Мадрид правителство, които се борят срещу екстрадиция от Белгия, предаде АП, цитирана от БТА.

Петимата заминаха за Белгия, след като парламентът на Каталуния едностранно обяви независимост на областта на 27 октомври, което беше определено за незаконно от испанските съдебни власти. Върховният съд заяви, че отделните заповеди за арест не се отнасят за престъпление, извършено от тях като част от по-голяма група, и че политиците са показали готовност да се върнат в Испания, за да участват в местните избори в Каталуния, свикани от испанското правителство за 21 декември. Според съда оттеглянето на заповедта за арест също така премахва възможността случаят да бъде разглеждан от повече от една европейска юрисдикция.

Петимата каталунски политици са разследвани за бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване - престъпления, които се наказват с десетки години затвор в Испания. През ноември срещу тях бяха издадени европейски и международни заповеди за арест.

Последвайте канала на

БТА
1358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.06 | 09:54

1
ИСКАТ ДА ТИ КАЖАТ ВЪРХОВНИЯ СЪД НА ИСПАНИЯ ПОСТАНОВИ ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ПЕДЕРАСТКИ ПРЕСТЪПНИ БОКЛУЦИ И СЕГА ПРОСТО ЩЕ ГИ ЛОВИ

Добави коментар

Водещи новини