Симеонов: Европейският енергиен съюз трябва да се базира на равнопоставеност между държавите членки

  • 04 декември 2017 15:32

  • 1139
  • 2
Симеонов: Европейският енергиен съюз трябва да се базира на равнопоставеност между държавите членки
© Булфото

Постигането на стабилен Европейски енергиен съюз беше акцент в изказването на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 във форум на Вишеградската група с участието на България, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватия и Словения.

Той подчерта, че Европейският енергиен съюз трябва да отразява спецификите на отделните държави членки и да се базира на равнопоставеност и отбеляза необходимостта от по-добра енергийна свързаност и интеграция на страните от Европейския съюз.

Вицепремиерът Симеонов участва в Срещата на министрите на външните работи във формат В4+ в Будапеща по покана на министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

„По време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат продължени усилията за завършване на междусистемната свързаност и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани, с което да се гарантира сигурността на енергийните доставки в региона“, коментира Симеонов.

Вицепремиерът
посочи важността на изграждането на интерконекторни връзки с Гърция, Сърбия и Турция, осигуряване на непрекъсваеми двупосочни доставки на природен газ между Гърция, България, Румъния и Унгария, работата върху изграждане на газов хъб като част от Южния газов коридор, както и нужния плавен преход от регулиран към либерализиран пазар, придружен с ефективни схеми за подпомагане на уязвимите потребители.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1139 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз

2017.12.06 | 07:43

2
Валка ела и ми направ свирка както до сега

2017.12.05 | 10:21

1
Валка нещо да кажеш за царските имоти ,защото Цачевката ви подава топката в НС за да вкарате гол срещу България

Добави коментар

Водещи новини