Европейски комисар: Икономическите показатели на България са стабилни

  • 04 декември 2017 07:31

  • 1139
  • 0
Европейски комисар: Икономическите показатели на България са стабилни
© gettyimages (архив)

Икономическите показатели на България са стабилни, каза европейският комисар Валдис Домбровскис по БНТ.

В интервю пред медията комисарят, който отговаря за общата валута, заяви, че показателите на стопанство и финансова система са стабилни. "По отношение на икономическия растеж ние очакваме той да бъде около 3,8 - 3,9 процента тази и следващата година. Очакваме от България и балансиран бюджет за следващата година. Така че ситуацията в България е стабилна", каза още заместникът на Жан-Клод Юнкер.

Домбровскис се спря и върху инициативата на Европейската комисия за укрепване на еврозоната (страните, използващи общата валута). Той посочи, че се подготвят мерки за избягване на сътресения в страните, използващи общата валута.

Представителят на Латвия в ЕК заяви, че не може да се даде точна дата за влизането на България в еврозоната. "Първо трябва да влезете в чакалнята, тъй като левът е обвързван с еврото, този процес ще бъде относителнот кратък - около три години", предположи той.

Еврокомисарят се спря и върху Българското председателство на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. "Ние очакваме с нетърпение това председателство. В Брюксел имаше делегация на българското правителство. Ние обсъдихме приоритетите на председателството и те отговарят на приоритетите на Европейската комисия", каза той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1139 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини