Бомбата в Германия: Опит за изнудване на куриерите от DHL

  • 03 декември 2017 18:35

  • 5909
  • 0
Бомбата в Германия: Опит за изнудване на куриерите от DHL
© Getty Images

Подозрителният пакет, намерен близо до коледния базар в германския град Потсдам в петък, не бил свързан с тероризъм, а част от опит за изнудване на куриерската компания Ди Ейч Ел (DHL), съобщи вътрешният министър на провинция Бранденбург Крал-Хайнц Шрьотер, цитиран от ДПА.

Според Шрьотер, в писмо, приложено към пакета, заподозряно лице искало от Ди Ейч Ел - колетното подразделение на логистична компания "Дойче пост", голяма парична сума - милиони евро.

Откритият в Потсдам пакет съдържал материали за направата на бомба, включително към 100 пирона, неустановено вещество на прах и метален цилиндър. Началникът на полицията в провинция Бранденбург Ханс-Юрген Мьорке каза, че в пакета е имало писмо от изнудвача под формата на кю ар код (QR code).

Подобен пакет беше доставен преди известно време в източния град Франкфурт на Одер, каза регионалният министър. Той добави, че при отварянето пакетът се възпламенил и шантажиращото писмо в него било унищожено.

Според шефа на полицията основният заподозрян и за двата случая е мъж от района на Берлин. Мьорке обаче не разкри подробности, тъй като разследването продължава.

Въпреки първоначалните данни, че пакетът не може да се взриви, понеже липсва детонатор, по-нататъшните анализи показаха, че устройството е много опасно и може да нарани сериозно хората, каза Шрьотер.

Мьорке прогнозира, че е възможно да има и други подобни доставки. Властите предупредиха получателите да бъдат внимателни, когато отварят неочаквани куриерски доставки.

Последвайте канала на

БТА
5909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини