Морските гъби са най-древните ни предшественици

  • 03 декември 2017 10:12

  • 4377
  • 1
Морските гъби са най-древните ни предшественици
© Pixabay

Изследване на специалисти от университета на Бристол, Великобритания, слагат точка на най-разгорещения дебат в еволюционната биология. Авторите му са установили, че морфологично просто устроените морски гъби, а не сложните Гребенести, представляват най-древната линия живи организми, предаде БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Скорошни геномни анализи не дават окончателен отговор на вълнуващия еволюционните биолози въпрос дали скромните сюнгери или сложно устроените Гребенести организми са най-древните ни предшественици. Настоящото изследване обаче отрежда първенството на морските гъби.

За целите му специалистите са прибягнали до статистически методи, за да тестват валидността на модели за еволюцията на организмите. Въпросните техники се използват във филогенетиката за изучаване на еволюцията на първите животни.

Изследователите са стигнали до извода, че най-добрите модели фаворизират морските гъби, а не Гребенестите, и им отреждат място в основата на генеалогичното дърво на всички животни на Земята. "Знанието кой от тези два типа организми се е появил първи, е фундаментално за разбирането на собствената ни еволюция", пишат специалистите в сп. "Кърънт байолъджи".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4377 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.03 | 16:30

1
Драгалевската гъба има древни индуски корени.

Добави коментар

Водещи новини