Северна Корея отбеляза с пищни тържества най-новото изстрелване на ракета (видео)

  • 02 декември 2017 17:55

  • 3736
  • 4
Северна Корея отбеляза с пищни тържества най-новото изстрелване на ракета (видео)
© Getty Images

Северна Корея отбеляза вчера последното си изстрелване на междуконтинентална ракета с пищни тържества, фойерверки и хореографски изпълнения по площадите, информира днес официално севернокорейско издание, цитирано от Франс прес.

Всекидневникът на Корейската трудова партия "Нодон синмун" помества на първата си страница снимки на пхенянския площад "Ким Ир-сен", украсен с портрети на бившите държавни лидери и претъпкан с бурно ръкопляскащи войници и граждани.

"Празнуваме с жар успешното изстрелване на "Хвасон-15", което демонстрира властната мощ на Чосон (Северна Корея) пред останалия свят", цитира агенцията надпис на транспарант, носен от множеството.

"Да живее генерал Ким Чен-ун, осъществил великата ни кауза, превръщайки нашата страна в ядрена държава!", пишело на друг.
Ким Чен-ун не присъства на празненствата - по принцип той рядко участва в подобни прояви. На вчерашния митинг в Пхенян обаче дойдоха висши военни, правителствени и партийни ръководители.

В сряда КНДР обяви, че е постигнала целта си да стане ядрена държава, след като успешно изпробва нова ракета, способна според Пхенян да порази цели в цялата континентална част на САЩ. Съединените щати призоваха всички страни и по-специално Китай да скъсат дипломатическите си отношения и да пръкъснат търговските си връзки със Северна Корея.

Зам.-председателят на ЦК на КТП Пак Куан-хо заяви на митинга, че след този пуск "никой не може да посегне на нашия суверенитет и на правата ни да живеем и да се развиваме", отбелязва "Нодон синмун".

Пак добави, че САЩ са били "потресени" от засилването на севернокорейската ядрена мощ и може би ще се изкушат да предприемат "бандитски" провокации.

Пхенян тепърва предстои да покаже, че разполага с технологии, осигуряващи безпроблемно влизане обратно в атмосферата на ракети, минали през космическото пространство. Според експерти обаче възможно е КНДР да е в състояние да нанася междуконтинентални удари.

Очаква се идната седмица напрежението да нарасне още повече, тъй като Южна Корея и САЩ са насрочили военновъздушни маневри с участието на близо 230 летателни апарата, включително 6 американски изтребителя Ф-22 Раптър.

 

Последвайте канала на

БТА
3736 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.12.13 | 07:31

4
Браво, КНДР става все по-силна.Едва ли е станало без братушките, на да им е честито.
миии

2017.12.06 | 08:50

3
по малоумна истерия от червените главанаци едва ли познава света,нямат си на идея какво ще им се струпа на главата,лошото е че целият свят ще го усети,и нашите тъпи червени кухи леики едва ли ще са толкова щасливи!!!!!!!!!!!!!!
малииииииииииииииии

2017.12.06 | 08:50

2
на гол тумбак,чифте пищови,да ви е сладко малоумници!!!!!!!!!!!
Virtuality360

2017.12.02 | 19:26

1
https://goo.gl/hMrcbv

Добави коментар

Водещи новини