САЩ спират да въоръжават сирийските кюрди

  • 02 декември 2017 07:15

  • 5755
  • 1
САЩ спират да въоръжават сирийските кюрди
© Getty Images/Guliver

Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че с навлизането на операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия в заключителния им етап той очаква фокусът да се измести от въоръжаване на бойците на сирийските кюрди към задържане на териториите, предаде Ройтерс.

Матис говори пред журналисти във военен самолет напът за Кайро. Той не уточни дали трансферите на оръжие вече са спрени.

В телефонен разговор миналата седмица американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския уведоми турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Вашингтон ще внесе промени във военната си подкрепа за партньорите на терена в Сирия.

Групировката на сирийските кюрди "Сили за защита на народа" заема водещото място във въоръжената арабско-кюрдска коалиция Сирийски демократични сили, която воюва срещу "Ислямска държава" с помощта на предвожданата от САЩ международна коалиция.

Преди това турското президентство беше съобщило, че Съединените щати няма да доставят оръжие на бойците на "Силите за защита на народа".

Досега Пентагонът е заявявал само, че се обмислят "корекции" в оръжието за силите на сирийските кюрди. Анкара смята тези сили за заплаха.

"Силите за защита на народа са въоръжени и при положение че коалицията спира настъпателните си операции, сега необходимостта е от сигурност, от полицейски сили, които да са съставени от местни сили, хора, които да гарантират, че ИДИЛ няма да се върне", каза Матис.

На въпрос дали това означава, че САЩ спират да въоръжават "Силите за защита на народа", Матис отговори: "Да, ще действаме точно в рамките на обявеното от президента".

Анкара се разгневи от подкрепата на САЩ за милициите "Сили за защита на народа", смятани от турската страна за продължение на забранената Кюрдска работническа партия, която от десетилетия води въоръжена борба в Турция и е обявена за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС.

САЩ очакват да приберат тежкото въоръжение и по-големите машини от "Силите за защита на народа", но по-лекото оръжие е малко вероятно да бъде напълно прибрано, заявиха американски представители.

Матис летеше за началото на петдневна обиколка. Пентагонът съобщи, че той ще посети Египет, Йордания, Пакистан и Кувейт.

Планирано е във всяка от страните да проведе срещи с представители на съответното държавно ръководство, а целта е "да се потвърди американският ангажимент към партньорствата в Близкия изток, Западна Африка и Южна Азия.

Последвайте канала на

БТА
5755 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а умерените главорези

2017.12.04 | 15:32

1
дали ще спрат да финансират?

Добави коментар

Водещи новини