Валентин Радев: Задействан е планът за действие при наводнения

  • 01 декември 2017 20:40

  • 2748
  • 0
Валентин Радев: Задействан е планът за действие при наводнения
© МВР

Със заповед на премиера от 30 ноември бе сформиран щаб за контрол и координация във връзка с прогнозите за усложнена метеорологична обстановка. Задействан е планът за действие при наводнения, усилени валежи и вятър.

През целия ден днес събирахме информация от регионалните щабове, съобщи министърът на вътрешните работи на брифинг в МВР.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обобщи данните за столицата.

Най-силни бяха дъждовете в южните и западните райони на София и паралелно с обилното снеготопене имахме критични моменти и участъци. Сигналите са общо 44 – повечето за образували се завирявания.

Екипите реагираха за почистване на шахти и отводняване. Две къщи в Мало Бучино са наводнени заради излизане на реката от коритото, но с помощта на тежка техника екипите на пожарната са се справили вече със ситуацията, продължава отводняването на къщите, като жена от единия имот е била изведена.

Повишени са нивата на реките в тези райони на София. Кметовете и в Иваняне, Връбница и в район Сердика продължават наблюдението, след като през деня нивата на реките се повишиха, но вече са спаднали.

„Във връзка с обстановката по поречието на р. Искър и малките реки, които се вливат в нея уточнихме мерки къде да бъдат подсилени екипите и да бъде преместена техника – особено в тесните участъци и на местата, където преди време е имало наводнения, за да сме готови, ако нивата продължават да се вдигат“, поясни министър Радев.

Електроенергийната система на страната е стабилна, в рамките на електроенергийния системен оператор няма аварии.
По отношение на трите електроразпределителни предприятия на територията на страната – има епизодични проблеми с електрозахранването, съобщи министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Нормална е пътно-транспортната обстановка в страната към момента, посочи директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски.

Няколко са армейските формирования, които имат готовност да оказват помощ на населението във връзка с усложнената обстановка.
Те са на територията на Благоевград, Смолян, Хасково, София и област София.

В заседанието на Националния щаб участваха и министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2748 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини