Борисов се срещна с шефа на Военния комитет на НАТО ген. Петър Павел (снимки)

  • 01 декември 2017 18:23

  • 3347
  • 6
Борисов се срещна с шефа на Военния комитет на НАТО ген. Петър Павел (снимки)
© МС

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г проведе среща с председателя на Военния комитет на НАТО ген. Петър Павел, които е в България по покана на началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Премиерът Борисов изтъкна, че като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз България ще работи за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО.

Той посочи също, че България е силно заинтересувана от постигането на високо ниво сигурност и стабилност на Западните Балкани и отбеляза, че евроинтеграцията на страните от региона е предпоставка за поддържането на мир и за развитието на тази част от Европа.

Искам да ви уверя, че приносът на България към дейностите, мисиите и операциите на НАТО получава много висока оценка. Искам да изразя благодарността си за приноса, който България дава на НАТО за регионалната сигурност и сигурността в глобален мащаб. Това каза председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел след като бе награден с почетен знак "Св. Георги" I степен за офицери на официална церемония, която се състоя в сградата на Министерството на отбраната.

Генерал Павел благодари за високата награда и добави, че това е награда и за целия Алианс. Той уточни, че причината за посещението в България е да получи повече подробности за обстановката за сигурността в региона.

Председателят на Военния комитет на НАТО информира, че по време на срещата му със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев са обсъдили съвременните заплахи, пред които са изправени страните от НАТО, както и начините да им се противодейства.

Петър Павел отчете като положителен знак усилията на България за увеличаване на военния бюджет и повишаване на инвестициите в армията. "НАТО е толкова силна като организация, колкото са силни съюзниците в нея", заяви генерал Павел.

Той отбеляза постиженията на България за осигуряване на стабилността в региона, което страната ни постига посредством сътрудничество с различните структури на държавите от региона. По думите му от интерес на НАТО и съюзниците е регионът на Балканите да бъде стабилен. Затова НАТО отделя особено внимание на сигурността в района на Черно море.

"НАТО ще продължи да подкрепя България по същия начин, по който и България подкрепя НАТО", увери Петър Павел.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов отчете, че благодарение на активната роля на Военния комитет и военните командвания в НАТО са взети много навременни решения, които вече се изпълняват и НАТО днес е още по-сигурен и ефективен към предизвикателствата и заплахите. Той отбеляза, че по време на срещата с генерал Петър Павел са били обсъдени заплахите, свързани с ядрената програма на Северна Корея, борбата с глобалния тероризъм, както и въпросите, касаещи киберсигурността и хибридната война. По думите на Запрянов България допринася преди всичко в борбата срещу тероризма чрез участието си в ръководените от НАТО операции. Освен това българският контингент участва и в мисии в Афганистан. Той отбеляза, че НАТО подпомага сигурността в региона "чрез адаптираното предно присъствие на Алианса в района на Черно море".

Генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че по време на срещата с генерал Петър Павел са били обсъдени теми, касаещи България и НАТО по подготовката за срещата на върха през 2018 г. Генерал-лейтенант Боцев е запознал генерал Павел и с работата по Плана за развитие на въоръжените сили "2020", който се разглежда в синхрон с Програмата за развитие на бойните способности на въоръжените сили "2020".

"Разпознах генерал Павел с целите и способностите в европейски контекст, както и с целите, които поставяме върху европейската перспектива за Западните Балкани", допълни генерал-лейтенант Боцев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3347 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ДА ИЗИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти -рубладжий

2017.12.08 | 16:13

6
БРАВО БОЙКО ,БРАВО ГЕНЕРАЛЕ МАЧКАЙ ПРОДАЖНИТЕ ПЕДАЛИ рубладжий И комунистически МЪРШИ
ДА ИЗИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти -рубладжий

2017.12.08 | 16:13

5
БРАВО БОЙКО ,БРАВО ГЕНЕРАЛЕ МАЧКАЙ ПРОДАЖНИТЕ ПЕДАЛИ рубладжий И комунистически МЪРШИ
ДА ИЗИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти -рубладжий

2017.12.08 | 16:13

4
БРАВО БОЙКО ,БРАВО ГЕНЕРАЛЕ МАЧКАЙ ПРОДАЖНИТЕ ПЕДАЛИ рубладжий И комунистически МЪРШИ
ДА ИЗИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти -рубладжий

2017.12.08 | 16:13

3
САМО НАТО сесесесре УМРЕ хохохохохохохохохохохохохохохо

2017.12.08 | 14:35

1
Призовавам хората да спрат да посещават този сайт докато модератори либерал-пе*лчета не бъдат избити!
ПРОДАЖНИЯ МОДЕРАТОР

2017.12.08 | 14:35

2
РАБОТИ ЗА МАФИЯТА.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини