Предлагат електронно досие за хората с увреждания

  • 01 декември 2017 17:43

  • 3063
  • 1
Предлагат електронно досие за хората с увреждания
©

Никога не сме се съгласявали медицинската експертиза да бъде на две места. Така ножицата на контрол се разширява, вместо да се стеснява. Оценката не е реалистична. Това каза Адриана Стоименова – Стефанов, която е представител на Национално представителните организации на хора с увреждания в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Всички знаят, че има един проблем и той е видим за всички. Има проблем с фалшивите ТЕЛК-ови решения. Никой не може да каже какъв е техният брой. Това каза от своя страна Александър Сиди, депутат от ОП.

Има решения, които са взети въз основа на фалшиви документи, уточни Адриана Стоименова - Стефанов.

Това носи облаги на хора, които не ги заслужават. Факт е, че има цели махали, в които всички страдат от една и съща болест. Това което има как да се случи е да се направи ревизия на всички тези решения. Ние от ВМРО смятаме, че трябва да бъде променена системата, но да бъде щадяща към хората с увреждания. Толкова е сложен въпросът, че още не сме се разбрали по между си, призна Александър Сиди.

Според представителят на организациите на хора с увреждания концепцията не включва мнението на национално представените организации. „Внесли сме категоричното си искане да влезе в сила електронното здравно досие, с което да може да се проследи колко пъти е посетен специалист, дали се купуват лекарства и т.н. НОИ да се върне в ТЕЛК-овите решения, да има контролна лаборатория, която НОИ да посочи. Ние организациите излязохме с една декларация, която сме връчили на институциите и сме предложили няколко опорни точки и конкретни предложения, които да затегнат контрола в системата на ТЕЛК.

Едно от нещата, които предлагаме е електронно досие и правенето на всичко на едно гише. Ще се опитаме да направим за хората най-лесното и най-бързо възможно, увери Сиди.

Ние желаем тази реформа, но да не ощетява хората с увреждания. Да им даде достъп до образование и работа, завърши Адриана Стоименова - Стефанов.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3063 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Doc

2017.12.04 | 10:37

1
Ето ви казусче: аз съм с голям процент загуба на трудоспособност, не ходя редовно на специалист, защото аз самият съм специалист! А лекарствата си ги купувам в брой, не чакам мижавите намаления от НЗОК! Значи съм измамник! В същото врем, точно ментетата ще са най-примерни, кое

Добави коментар

Водещи новини