Над 90% от млечните продукти на пазара са български

  • 01 декември 2017 15:04

  • 5173
  • 1
Над 90% от млечните продукти на пазара са български
© Pixabay

Над 90 на сто от потреблението на млечни продукти в страната се задоволява от българското производство и това не са временни данни, а за 5-годишен период. Това е съобщил зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при представяне на инициативата "Купувам българско".

При яйцата българското производство достига до 93 на сто от пазара, а при телешкото - 63 на сто. Зам.-министър Димитров цитира и статистически данни за ръст от 28 на сто в производството на плодове и зеленчуци за миналата година. "Като цяло има и 3 на сто нарастване на продажбите на български храни за последната година. Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които домакинствата у нас купуват, е трайна, което води до ръст в производството на родни продукти и се отразява положително и на износа", обяснява д-р Димитров.

"От 2009 г. насам земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства. През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1,2 млрд. евро вноса. 75 на сто от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени", казва зам.-министър Димитров.

Той декларира, че държавата се стреми да работи в тясно сътрудничество с бизнеса, а българските производители на храни са успели да спечелят доверието на потребителите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5173 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.02 | 18:26

1
и са предимно менте...

Добави коментар

Водещи новини