ВМА отбеляза 126 години от създаването си (снимки)

  • 01 декември 2017 14:41

  • 4494
  • 1
ВМА отбеляза 126 години от създаването си (снимки)
© ВМА

Военномедицинска академия отбеляза 126 години от създаването си.

Тържественото честване започна с полагане на венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на болницата и продължи със събрание на личния състав на ВМА с участието и на официалните гости.

ВМА е институция сама по себе си, но тя е нищо без своите прекрасни лекари, сестри и санитари. ВМА сама определя модата в медицинската наука в България и получаваме признание от абсолютно всички. Ние сме незаобиколим фактор в това отношение, като се нареждаме сред високотехнологичните болници.

Това заяви при откриването на тържественото събрание полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на ВМА, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Той направи кратък отчет за финансовото състояние на лечебното заведение, като прогнозира, че до края на годината и оставащите дългове ще бъдат изплатени.

„След финансовата стабилност като приоритет си поставихме кадрите и съхраняване на най-добрите лекари, които формират името на ВМА. В тази връзка бяха направени редица поощрителни възможности за достойно заплащане на труда“, подчерта проф. Мутафчийски.

По отношение анализа на бъдещето на кадрите във ВМА той припомни, че още по времето, когато болницата се оглавяваше от проф. Николай Петров, е взето решение за обучението на собствени кадети.

„И това вече е факт, госпожи и господа. Нека аплодираме първия в историята на България випуск на ВМА. Те са наистина много мотивирани и смели млади хора, защото тръгнаха да проправят път за нещо, което досега не е правено в България. Засега те се справят чудесно“, изтъкна още проф. Мутафчийски.

ВМА отчита увеличаване на броя пациенти. 13 000 души са пренасочените пациенти от цялата страна към ВМА като последна инстанция.

„Разбира се, имаме и проблеми. Справяйки се с тежките задачи по дълговата криза, която вече е затворена страница, не можехме да обърнем внимание на много от нуждите за ремонти, подмяна на апаратура и т.н. Няма да забравя, когато генерал Петров даваше първите отчети и те бяха катастрофални – за дълговете, за безизходицата. Вие го изживяхте с нас. Тогава той казваше: Искам да дойде времето, когато да можем да мечтаем. Аз мисля, госпожи и господа, че е време да мечтаем“, заключи полк. проф. Венцислав Мутафчийски.

На събитието присъства председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, която поздрави болницата за успеха.

Благодарности към всички служители на ВМА за денонощния им труд отправи и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Поздравления от името на министъра на отбраната поднесе заместникът му Анатолий Величков.

Успех на ВМА пожела и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Годишнината на лечебното заведение уважиха представители на Президентството на Република България, Министерство на отбраната и Щаба на отбраната, Министерство на здравеопазването, Столична община, депутати, ректори на учебни заведения, представители на военни структури и други официални лица.

Специални гости на тържеството бяха студентите по специалности „Военен лекар” и „Медицинска сестра”.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
4494 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пациент

2017.12.01 | 21:13

1
Честит празник!

Добави коментар

Водещи новини