Теменужка Петкова: Дебатът за АЕЦ „Белене“ трябва да се пренесе в парламента

  • 01 декември 2017 14:31

  • 2839
  • 0
Теменужка Петкова: Дебатът за АЕЦ „Белене“ трябва да се пренесе в парламента
© Булфото (архив)

Темата „Белене“ е дълга и стара. Дебатът за АЕЦ „Белене“ трябва да се пренесе в българския парламент. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, следц заключителната конференция във връзка с изпълнението на програма БГ04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“.

"Тази тема присъства повече от 36 години в българското общество. До този момент не се е намерило подходящо решение за нея. Но аз се надявам, че в рамките на доклада, който БАН разработи и на дискусията, която предстои да бъде проведена, ще намерим най-верния път за това как по най-рационален начин да бъде използвано оборудването и инфраструктурата, които притежаваме“, коментира министър Петкова.

Тя припомни, че според доклада на БАН не само в България, но и в региона след 2030 година ще има дефицит на мощности. „Какво ще се случи оттук нататък трябва да се реши с консенсус след провеждането на една дискусия. Докладът на БАН е една добра база за нея. Ще се вземе такова решение, което защитава в максимална степен интересите на страната“, посочи енергийният министър.

Във връзка с варианта за приватизация на проекта, тя коментира: „Това е една от възможностите. От тук нататък държавата, разбирайте бюджета, не бива да инвестира допълнителен ресурс. Ние сме инвестирали над 3 млрд. лв. Притежаваме площадка, нотификация, оборудване и много квалифицирана работна ръка. Така че ние сме инвестирали достатъчен ресурс и от тук нататък трябва да се търсят други варианти, ако се вземе решение за реализация на проекта“.

Министър Петкова отново не се ангажира да посочи срок, в който да се вземе финалното решение за проекта. „Трудно ми е да се ангажирам с някакъв финален срок. Какъвто и срок да посоча, може би няма да бъде окончателен, но това, което смятаме, че трябва да бъде направено е този дебат да се пренесе в българския парламент и той да каже своята тежка дума. Там трябва да бъде дебатът“, каза още тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини