Мария Габриел: Феноменът фалшиви новини е много сложен и труден (обновена+видео)

  • 01 декември 2017 11:20

  • 2612
  • 6
Мария Габриел: Феноменът фалшиви новини е много сложен и труден (обновена+видео)
©

Българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова открива кръгла маса на тема "Предизвикателства пред медийния сектор в Европа".

Дискусията се организира от Представителството на ЕК в България и Съвета за електронни медии. Основните теми, които ще бъдат обсъждани, са актуалните въпроси по Директивата за аудиовизуалните медийни услуги и обществената консултация относно фалшивите новини и онлайн дезинформацията.

"През май 2016 г. ЕК предложи актуализиране на правилата в областта на аудио-визията с цел по-справедливи условия в сектора, да се популяризират европейските филми, да се защитят децата и да има по-ефективни мерки срещу словото на омразата, припомниха от Представителството. Сигурно е, че тази директива ще бъде разширена и довършена по време на българското председателство на ЕС. Аз вярвам в медиите", каза в началото Габриел.

"Искам да чуя вашето мнение относно разширяването на обхвата на директивата. Там има идеи, че децата трябва да се предпазват от езика на омразата. Европейските медийни продукти и произведения да бъдат защитени и рекламирани много повече. Другата основна тема е рекламата. Предложението е тя да бъде 20% от прайм тайма между 19 и 22 часа. Тук трябва да се обсъди рекламата на алкохол, защитата на деца, рекламирането на здравословното хранене. По всички тези теми предстоят много сериозни дебати и разговори. Именно за това ми е много важно вашето мнение. Вие се сблъсквате всеки ден с тези проблеми. Нашето желание да се намери компромисен вариант", разкри българският еврокомисар.

"Нашата основна цел остава баланс между конкурентноспособността и защита интереса на потребителите. Нашата основна цел е да защитим децата и да ги предпазим от езика на омразата. 70% от европейците се информират от социалните медии. Този процент ще продължава да расте. Всеки трябва да носи своята отговорност. Друг основен въпрос, който ще бъде разглеждан по време на българското председателство, ще бъде защитата на авторското право", обяви Габриел.

"Фалшивите новини не са нов феномен. Те са съществували още в древността. Новото е, че те вече се разпространяват много по-бързо и щетите, които предизвикват, са много по-големи. Лошото е, че не всяка фалшива новина е незаконна. Тук трябва да се работи много. В момента сме на етап разсъждаване. Феноменът фалшиви новини е много сложен и труден. Всички трябва да работим пряко по този проблем. Фалшивите новини не познават граници. За да се справим с този проблем, трябва да наблегнем на прозрачността, на разбирането на това как се разпространяват тези новини", категорична беше Габриел.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2612 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
дас

2018.01.24 | 10:22

6
че кои новини не са маниполирани???

2017.12.05 | 17:17

5
Да заповяда министерството на истината! От сега нататък - никакви "фалшиви" новини и неправилно мислене. Абе най-добре никакво мислене, за по-сигурно! Така и безрезервния позитивизъм ще литне до небето направо! Така и светлото евроатлантическо бъдеще непременно ще дойде!!!
ДО БОЛШЕВИШКИЯ ТРОЛ

2017.12.03 | 19:43

4
Плачат червените педеРуски тролове, ще им спрат работата хахахахахах САМО ГЕРБ бе селяци !

2017.12.03 | 19:43

3
миришеш на водка

2017.12.03 | 19:43

2
В тая държава има много контролни органи който не контролират нищо

2017.12.03 | 19:43

1
От 28г. новините у нас са седесарски фекалии.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини