Изследователи прогнозират повече войни, глад и екстремизъм през 2018

  • 01 декември 2017 07:24

  • 4195
  • 2
Изследователи прогнозират повече войни, глад и екстремизъм през 2018
© Getty Images

Хуманитарните кризи по света ще се влошат следващата година, гражданските войни в Африка няма да престанат, ще има сериозен недостиг на храна в засегнати от конфликти региони и заплаха от насилие на ислямски екстремисти. Това прогнозира в свой доклад базираният в Женева изследователски институт Проект за оценка на способностите (ACAPS), предаде Ройтерс.

ACAPS е организация д нестопанска цел, която подпомага хуманитарни работници, като осигурява ежедневен мониторинг и анализ на 150 страни. В доклада са изследвани очакваните нужди на 18 държави за 2018 г. и заключенията са мрачни, отбелязва Ройтерс.

"Ако 2017 година не изглеждаше добре, прогнозите за 2018-та не са по-добри: насилието и несигурността в Афганистан, Демократична република Конго, Либия, Етиопия, Мали, Сомалия и Сирия вероятно ще се влошат следващата година", пише в доклада директорът на ACAPS Ларс Петер Нисен.

Според проучването, озаглавено "Хуманитарен преглед: анализ на ключови кризи през 2018 г.", Етиопия ще се присъедини догодина към Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен като страна, застрашена от глад.

Институтът очаква, че предстоящите избори в Афганистан, Ирак, Либия, Южен Судан и Венецуела ще изострят напрежението и ще подхранят насилието, вместо да донесат стабилност.

Изследователите също така прогнозират, че ислямският екстремизъм ще продължи да сее смърт и създава конфликти. Те очакват, че макар да е претърпяла поражение в главните си крепости в Ирак, групировката "Ислямска държава" ще продължи да извършва импровизирани нападения в страната, за да дестабилизира правителството, и ще набира сила и ресурси в южната част на Либия. Тя вероятно ще засили позициите си в сомалийския регион Пунтленд, оказвайки влияние върху гражданското население и сблъсквайки се с регионалния си съперник - групировката "Аш Шабаб", чийто нападения ще станат по-смъртоносни.

Според доклада ислямистки въоръжени групи вероятно ще се възползват от изтеглянето на правителствените войски от централната част на Мали, набирайки нови местни членове и засилвайки влиянието си.

Изследователите прогнозират, че в Афганистан талибаните ще укрепят своите бастиони в селските райони, а повишеното производство на опиум ще увеличи финансовите постъпления на въоръжените групировки.

Последвайте канала на

БТА
4195 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тази прогноза

2017.12.01 | 17:43

2
от фащ ли идва?

2017.12.01 | 17:43

1
Da ot ФАЩ idva! Vsichki tsitirani darzhavi v statiyata sa razbutani ot ФАЩ!

Добави коментар

Водещи новини