Германия съкращава дипломатическото си присъствие в Северна Корея

  • 30 ноември 2017 21:24

  • 1989
  • 0
Германия съкращава дипломатическото си присъствие в Северна Корея
© gettyimages (архив)

Германия съкращава дипломатическото си присъствие в Северна Корея и ще продължи да го намалява, за да засили натиска срещу Пхенян във връзка с ядрената му програма.

Това съобщи днес във Вашингтон германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от АФП. "Ние вече намалихме броя на служителите в посолството ни в Северна Корея и ще го съкратим още повече", каза Габриел след среща с американския си колега Рекс Тилърсън. Берлин изтегли двама свои дипломати, готви се да върне трети и може още да съкрати мисията си, в координация с другите европейски страни, добави той.

Без да навлиза в подробности, ръководителят на германската дипломация каза, че Пхенян е бил приканен също "да намали дипломатическия си персонал" в Берлин. САЩ оказват натиск върху всички страни да прекъснат отношенията с режима на Ким Чен-ун. При все това Габриел увери, че Рекс Тилърсън не е искал от германците да отзовават посланиците си в Пхенян. "Засилваме дипломатическия натиск, но преди всичко трябва да се прилагат стриктно вече одобрените санкции", отбеляза той.

През септември германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви категорично несъгласие със заплахите на американския президент Доналд Тръмп, който редовно "размахва" военната опция срещу Северна Корея. Вчера посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли отново заплаши самоизолиралата се държава с "пълно унищожение" в случай на война.

Последвайте канала на

БТА
1989 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини