Обвиниха мъж за причинена смърт на работник в столицата

  • 30 ноември 2017 15:17

  • 1697
  • 0
Обвиниха мъж за причинена смърт на работник в столицата
© Pixabay

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Тодор В, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Той е обвинен за това, че в качеството си на представител на „АТМ – Център“ АД и технически ръководител на строителен обект поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност (извършване на строително - монтажни дейности) е причинил смъртта на един от работниците и средна телесна повреда на друг от тях.

На 01.09.2015 г. на строителен обект в столицата - „Осеметажен надземен паркинг за леки автомобили“, Тодор В. - технически ръководител на обекта, в нарушение на разписаните му в нормативни актове задължения допуснал изграждането, монтирането и експлоатацията на повдигателно съоръжение (товарна платформа за вдигане и сваляне на леки автомобил), представляваща съоръжение с повишена опасност.

Въпреки че товарната платформа представлявала съоръжение с повишена опасност и съгласно изискванията на чл.281 ал.3 и 4 от Кодекса на труда, следвало да се обслужва само и единствено от правоспособни работници и служители, Тодор В. възложил изработването и монтажа й на лица, които нямат придобита квалификация и правоспособност по професията.

За самото съоръжение не бил изготвен, съгласуван, одобрен и заверен от Регионалния отдел на Инспекцията за държавен технически надзор към Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ индивидуален проект за изграждане.

То било с неизправни и липсващи предпазни устройства (аварийна заклинваща спирачка) и не било преминало през допълнителни изпитвания и изследвани за сигурността му. Поради това се явявало негодно за експлоатация.

Така допуснатите от Тодор В. нарушения довели до падане на технически неизправната товарната платформа от височина върху бетонния под на сградата.

В резултат на удара й със земята настъпила смъртта на един работник и средна телена повреда на друг.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение Тодор В. може да получи наказание лишаване от свобода в размер от 1 до 6 години.

По второто обвинение за извършено престъпление той може да получи наказание лишаване от свобода до 2 години или пробация.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини