Френска медия: Вървим ли към война между САЩ и КНДР?

  • 30 ноември 2017 09:35

  • 5222
  • 5
Френска медия: Вървим ли към война между САЩ и КНДР?
© gettyimages (архив)

Вървим ли към война между САЩ и Корейската народнодемократична република (КНДР), пита френският в. "Журнал дю диманш".

Изстрелването на севернокорейската междуконтинентална балистична ракета притеснява международната общност, но едно е сигурно: Пхенян вече може да нанесе ракетен удар по Вашингтон или Париж, отбелязва вестникът. Не е ясно дали изявлението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че страната му е постигнала историческата си цел да стане ядрена сила, означава край на ракетните или ядрените опити. Но то показва ясно, че Пхенян вярва, че разполага с ядрен арсенал, който е достатъчен, за да служи за възпиране, пише френското издание. Крайната цел на Северна Корея винаги е била да може да отправи реална заплаха за ядрен удар срещу САЩ.

Изявленията обаче показват, че режимът в Пхенян ще възприеме международната доктрина за ядрените оръжия и ще се държи като "отговорна ядрена сила", която няма да представлява заплаха за трети страни, докато не бъде заплашена, отбелязва "Журнал дю диманш", добавяйки, че не е ясно дали техническите възможности на САЩ са достатъчни, за да се защитят от евентуален удар.

Някои страни може да сметнат промяната в ситуацията за възможност за дипломация. Всички гледат към Китай, но стратегическият интерес на Пекин е да избегне разпадането на севернокорейския режим, което би означавало да се окаже съсед на обединена Корея, съюзник на САЩ, отбелязва френското издание. Пекин иска "двоен мораториум": замразяване на съвместните американско-южнокорейски военни учения в замяна на замразяване на севернокорейските военни програми, припомня в. "Монд". САЩ отхвърлят тази възможност, но след ракетното изпитание Китай не пропусна да повтори предложението си за компромис и да призове Вашингтон и Пхенян към диалог.

Достигналата рекордна височина ракета, изстреляна от Северна Корея, е провал за президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който наскоро увери, че КНДР няма да може да разработи подобни технологии, отбелязва френският в. "Фигаро".

Повечето наблюдатели се съмняваха, че нови санкции на ООН ще спрат ракетната и ядрена програми на Северна Корея, но предсказаха, че режимът може да е готов да преговаря, след като реши, че е усъвършенствал достатъчно оръжията си, отбелязва британският в. "Гардиън".

Ракетното изпитание е ясен знак, че Северна Корея продължава да се стреми към обявената си цел да получи възможността да нанася удари по територията на САЩ и не се огъва пред стратегията на Тръмп за прилагане на максимален натиск, отбелязва в. "Вашингтон пост". Президентът на САЩ неведнъж е казвал, че военните варианти за справяне със Северна Корея не са изключени и че времето за постигане на дипломатическо решение е изтекло. Все повече лидери във Вашингтон призовават да бъде обмислена сериозно възможността за военни действия срещу Пхенян, въпреки съпротивата на Южна Корея, чиято столица е в обхвата на севернокорейската артилерия. Сеул има население от 25 милиона души, припомня изданието.

Макар че това вероятно не е голямо утешение, КНДР вероятно все още не е способна да достави ядрена бойна глава до територията на САЩ. Смята се, че тя все още не е овладяла технологията за повторно навлизане в атмосферата на Земята, без бойната глава да бъде унищожена. Пхенян обаче напредва бързо към постигането на тази цел, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Последвайте канала на

БТА
5222 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.12.17 | 19:11

5
Чиито войски са на границата на на другата държава показва кой е агресор - американската армия е на севернокорейската граница, а не обратното. Я си представете, ако имаше 30 000-на севрнокорейска армия на границата на САЩ, какъв вой щеше да има.

2017.12.02 | 12:16

1
Да си ограничен не е порок,то е божия милост.
Що щете там?

2017.12.03 | 01:15

4
Не войски на КНДР са разположени до брега краварски,а войски на краварите са в чужди води и земи,на километри от северокорейската държава.

2017.12.03 | 01:14

3
Ако краварите отворят война с КНДР ще се отървем от тях завинаги, с Виетнам осраха, а корейците имат водородна бомба.

2017.12.03 | 01:13

2
Проблемът е в Китай!!! Ако Южна Корея погълне КНДР то Корея ще стане 75млн.човека и с природните богатства на севера и технологиите на Юга! Но най-важното е, че в Китай в областта Манджурия има още 80млн. корейци които също биха искали да се присъединят към корейската държава??? П

Добави коментар

Водещи новини