Русия обвини водената от САЩ коалиция в опит да раздели Сирия

  • 29 ноември 2017 20:57

  • 2859
  • 2
Русия обвини водената от САЩ коалиция в опит да раздели Сирия
© Gettyimages

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обвини водената от САЩ коалиция в Сирия, че се опитва да раздели страната, като създава местни власти в районите, освободени от Ислямска държава, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Небензя каза това на заседание на Съвета за сигурност. Той изрази съжаление, че коалицията обсъжда начини за възстановяване на икономиката с новосъздадените органи за местно самоуправление, но не и с властите в Дамаск.

"Това, което коалицията прави, се равнява на стъпки за разделяне на Сирия", подчерта руският постоянен представител. "Вече неведнъж сме чували необосновани опасения, че създаването на зони за деескалация може да навреди на териториалната цялост на Сирия. Ние опровергавахме тези инсинуации, но това, с което се занимава коалицията, са реални стъпки за разделяне на страната", подчерта дипломатът.

Той добави, че "чуждото присъствие поначало е в Сирия незаконно, независимо колко се опитват определени официални представители да намерят юридически основания". Небензя заяви също, че "окупационните сили опитват да се закрепят в Сирия за неопределен срок".

Според него това не е свързано с борбата с тероризма, която се посочва като единствена цел на коалицията. По-рано в. "Вашингтон пост" съобщи, че САЩ имат намерение да запазят военното си присъствие в Северна Сирия и след разгрома на Ислямска държава, за да не допуснат подкрепяните от Иран правителствени войски да си върнат контрола над района.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2859 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.12.17 | 13:53

2
от водената от САЩ педалска коалиция, педалски номера

2017.12.17 | 13:53

1
рашките искат цялата Сирия за тях

Добави коментар

Водещи новини