Министерството на туризма внася казуса с "Маги тур" ЕООД в Комисията за регистрация на тур

  • 29 ноември 2017 18:34

  • 1580
  • 1
Министерството на туризма внася казуса с "Маги тур" ЕООД в Комисията за регистрация на тур
© Булфото (архив)

Документацията за отношенията с клиенти и за дейността на фирмата "Маги тур" ЕООД - Хасково, ще бъде разгледана в Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти (ЕКРТТА), която да изрази становище по дейността на компанията, включена в Националния туристически регистър. За това се уточниха експерти на Главната дирекция "Туристическа политика" в Министерството на туризма на среща днес в София с Мария Петрова, пълномощник на управителя на фирмата Георги Петров, която е и негова съпруга, съобщават от ведомството.

Разговорът е по настояване на министерството.

Комисията за регистрация е орган към министъра на туризма, който го подпомага при решенията относно туроператорите и туристическите агенти.

Ведомството е започнало проверка на "Маги тур" ЕООД на 27 ноември, когато негови експерти, заедно с представители на Комисията за защита на потребителите /КЗП/, са били на място пред офиса на фирмата в Хасково. Причината са оповестени в медийното пространство жалби от туристи, че техни екскурзии в чужбина не са се състояли или са проведени по други маршрути и с друго времетраене. Експертите са установили, че офисът на "Маги тур" е затворен. Освен това компанията е в нарушение на Наредбата за дейността на туроператорите и туристическите агенти към Закона за туризма и заради факта, че офисът й се намира не на партер или първи етаж, а на третия етаж в сградата, се посочва в съобщението.

Проверка в Националния туристически регистър е констатирала още, че фирмата има регистрация като туристически агент, а не като туроператор. Според Закона за туризма това й дава право само да продава, но не и да създава туристически пакети. Регистрацията на "Маги тур" ЕООД е от 2011 г. и удостоверението е издадено от тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

На срещата в Министерството на туризма упълномощената Мария Петрова е заявила, че не правят собствени туристически пакети, а предлагат продажби на организирани туристически пътувания с обща цена, предоставяни от туроператори. Тя е гарантирала, че това ще бъде доказано с документи пред EKPТТА. По данни, постъпили в министерството, от КЗП са извършени проверки на 18 жалби срещу "Маги тур" от юли 2017 г. досега. Дванайсет от тях са изпратени в прокуратурата, а проверките по останалите не са приключили. КЗП е издала на "Маги тур" 5 наказателни постановления за последната година на обща стойност 14 500 лв., поясняват от контролния орган.

Издадена е и заповед на председателя на КЗП от 31 октомври 2017 г. за налагане на принудителна административна мярка "временно затваряне на туристически обект" заради установено извършване на туроператорска дейност без нужната регистрация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.30 | 18:20

1
Какво чака Ангелкова та не напусне, от това зависи мутро-седесарската коалиция.

Добави коментар

Водещи новини