Руски вестник: Пхенян настройва света срещу себе си

  • 29 ноември 2017 09:27

  • 2276
  • 5
Руски вестник: Пхенян настройва света срещу себе си
© gettyimages (архив)

Изстрелването на балистична ракета от Северна Корея застрашава сигурността на руската парламентарна делегация, която е на официално посещение в страната. Това заяви зам.-председателят на комисията по отбрана в Държавната дума (долната камара на парламента в Москва) Юрий Швиткин, цитиран във "Ведомости".

Руският депутат предупреди за възможни ответни мерки от страна на Южна Корея, САЩ и Япония, в чиито води падна ракетата. Изстрелването й буди недоумение, тъй като делегацията от Москва идва "тъкмо за да обсъди с Пхенян план за мирно уреждане на корейския проблем", а събитието "изобщо не спомага" за това, подчерта Швиткин.

С ракетния опит Пхенян може би демонстрира, че Северна Корея е разочарована от позицията на САЩ, смята Константин Косачов, председател на руската сенатска комисия по външна политика. "Факт е, че от два месеца насам Северна Корея проявяваше сдържаност и с нищо не провокираше международната общност. Пхенян най-вероятно е очаквал насрещна сдържаност от Запада и в оценките, и в действията. Уви, това не се случи", пояснява Косачов.

Според зам.-председателя на комисията по отбрана в руския сенат Франц Клинцевич едва ли ще се стигне до силов сценарий, но "риториката много ще се втвърди" и ще има и опити за въвеждане на по-строги санкции срещу КНДР. "Никой няма да премине към активна фаза. Все пак е лесно да започнеш война, а много тежко - да я приключиш. Всички военни разбират това", добавя сенаторът.

Клинцевич нарече блъф изявлението на Северна Корея, че тя можела да нанесе ядрен удар по коя да е точка от територията на САЩ. Той изтъкна, че последният ядрен опит на КНДР надхвърля рамките на разумната самоотбрана. Пхенян се държи предизвикателно и настройва срещу себе си международната общност, отбелязва "Московский комсомолец".

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, цитиран от КЦТА - официалната агенция на Пхенян, смята, че междуконтиненталната балистична ракета от нов тип "Хвасон-15" е историческо постижение", а изстрелването й бележи успешно приключилото създаване на държавни ядрени сили, пише "Новая газета". "

"Аргументи недели" цитира министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, според когото събитието доказва, че КНДР "създава ракети, които са заплаха за целия свят". В отговор на десйтвията на Пхенян военните от Сеул нанесоха прецизни ракетни удари по учебни цели, допълва седмичникът.

Във връзка с ракетния опит на Пхенян е свикано спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, припомнят изданията

Последвайте канала на

БТА
2276 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.12.04 | 09:59

5
Прави, прави, така казват.
миии

2017.11.30 | 17:28

3
добро утро пияни казаци!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
миии

2017.11.30 | 17:28

4
а ти си продухана флигорна бляд,налииии!!!!!!!!!!!!
миии

2017.11.30 | 10:34

2
правиш хубави свирки казват.
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИХА ОТ сесесре !!!!!!!!!

2017.11.30 | 10:34

1
руска ПИЯНА МИРИЗЛИВА КОЧИНА ууууууууууууууууу

Добави коментар

Водещи новини