Мая Манолова: Как може с едно зачеркване на химикалка, да се лишат от надежда за живот хора

  • 29 ноември 2017 09:15

  • 4009
  • 2
Мая Манолова: Как може с едно зачеркване на химикалка, да се лишат от надежда за живот хора
©

Мораториумът блокира промяната и тези, които го налагат, харесват ситуацията по отношение на лекарствата и здравеопазването. Как може с едно зачеркване на химикалка, да се лишат от надежда за живот хора. Става дума за 25 милиона лева, които ще са спестени, това са 2.5 % на фона на 1 милиард лева за здравеопазване. Не разбирам как може да се постъпи по този начин. Лишават се и болниците от нови дейности. Ако не се помогне на общинските болници с 29 милиона лева, те ще фалират.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова по повод текстове в проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., с които на практика се въвежда мораториум върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки. "Има още няколко часа, в коите депутатите да променят това. Който не вярва на здравия разум, нека да види трогващото видео на Нана Гладуиш, по повод лишаването от лекарства. Не разбирам кой проблем се решава с този мораториум. Сметката я плащат пациентите. Смениха се над 10 здравни комисии. Защо гражданите трябва да платят тази сметка, защо трябва да се наказват болните", запита тя.

"Единственият начин хората да си вземат заплатите от фалиращи работодатели е чрез фонда, в който има 250 милиона лева. Ще се претовари ли инспекцията по труда, ако им заложат още една задача. Това се оказа пречката, поради която не се изплащат парите. Има хора, които идват при мен с думите “г-жо Манолова и вие ли ни забравихте”. Не, не съм ви забравила. Докато се случат промените ще стане Гергьовден, има хора, които си чакат парите от година, нека си ги вземат от фонда", коментира омбудсманът темата фирмите, които фалират и не изплащат заплати на своите работници.

"Отново сме в абсурдна ситуация, в която Топлофикация се поставя. Топлофикация дори не си актуализира данните и съди, без да знае дали някой живее в тези апартаменти или не. Гражданинът явно е длъжен само да плаща. Топлофикация може да осъди всеки, дори и хората които не живеят в София, могат да съдят и хора, неприсъствено. В момента съм предложила това да става само, ако някой е получил призовка и може да я обжалва", разкри подробности за борбата си с монополите Манолова.

"Къде са кризисните центрове, които да настанят подложените на домашно насилие? В София са 50 места, а в другите градове?", заяви омбудсманът по повод темата за насилие над деца и жени.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4009 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.12.07 | 20:35

2
Манолова работи без пари ,за червен кръст..а освен това Боко и е отпуснал безлихвен заем от милиардите си....гад мръсна модераторска...

2017.12.07 | 20:35

1
Ти откъде намери пари да изучиш дъщеря си в Швейцария а ГАДИНО МРЪСНА

Добави коментар

Водещи новини