Карлес Пучдемон: Каталунците трябва да изразят мнението си за принадлежността на областта към ЕС

  • 27 ноември 2017 21:40

  • 1496
  • 2
Карлес Пучдемон: Каталунците трябва да изразят мнението си за принадлежността на областта към ЕС
© gettyimages (архив)

Решението дали Каталуния да принадлежи към ЕС или не, трябва да се вземе от народа на Каталуния, заяви уволненият сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, цитиран от АФП.

"Възможно е да няма много хора, които да искат да са част от този Европейски съюз на Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето и Антонио Таяни", заяви снощи Пучдемон по телевизия Телесинко, имайки предвид председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент. "Подкрепям ЕС и еврото и ще работя за промяна на блока и укрепване на общата валута, но в крайна сметка, както сме казвали досега, това е решение, което да се вземе от народа на Каталуния", заяви Пучдемон.

Испанското правосъдие е издало заповед за задържане на Пучдемон за бунт и метеж, след като парламентът в Барселона гласува декларация за независимост на 27 октомври. Той понастоящем е в Брюксел, откъдето води кампанията си за регионалните избори в Каталуния на 21 декември.

В събота, когато представи предизборната си листа "Заедно за Каталуния", Пучдемон заяви, че на тези избори каталунците трябва да могат да ратифицират волята си за независимост от Мадрид. Испанската католическа църква заяви, че декларацията за независимост на Каталуния от 27 октомври е "сериозно и смущаващо събитие" и призова своите епископи и свещеници, най-вече тези в Каталуния, да се въздържат от политическа агитация.

Говорител на Испанската епископална конференция, която се състоя миналата седмица, заяви, че Испанската католическа църква призовава "всички да положат усилия за улесняване на социалната сплотеност в обществения, семейния и църковния живот" с наближаването на изборите в Каталуния на 21 декември. Епископите и свещениците трябва да улеснят "мирното съжителство, като се откажат от конкретните политически действия, които могат да омаловажат мисията им да са пастири на всички".

През последните години в Каталуния абат Жозеп Мария Солер от абатството в Монсерат многократно се е произнасял за правото на самоопределение на Каталуния. Над 400 каталунски свещеници и дякони подписаха манифест в подкрепа на забранения от Мадрид референдум за независимост на Каталуния от 1 октомври, като призоваха "да бъдат чути легитимните стремежи на каталунския народ". Според испанската преса правителството на премиера Мариано Рахой се е оплакало от това във Ватикана, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
1496 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.28 | 14:31

2
КОМУНИСТИЧЕСКИ ТРАВЕСТИТ

2017.11.28 | 14:31

1
Много достойно поведение. Да се скатаеш от испанските закони в столицата на обединена Европа и от там да плюеш срещу Европейския съюз?!? Този наистина е паднал много ниско и мястото му е в затвора. Моралът му е по-халтав от този на нашите политици.

Добави коментар

Водещи новини