Съден за корупция руски министър: Помислих чанта с $ 2 млн. в брой за скъп алкохол

  • 27 ноември 2017 20:04

  • 2663
  • 1
Съден за корупция руски министър: Помислих чанта с $ 2 млн. в брой за скъп алкохол
© gettyimages (архив)

Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев, който е обвинен в поискване на подкуп, заяви в съда, че помислил получена от шефа на Роснефт Игор Сечин чанта с 2 милиона долара в брой за подарък във вид на скъп алкохол, предаде Ройтерс.

Улюкаев може да получи до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен в получаването на парите от Сечин, който е близък съюзник на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Според прокуратурата подкупът е бил даден на 14 ноември м.г. срещу съгласието на Улюкаев да одобри продажбата на държавната компания Башнефт на Роснефт. Улюкаев бе задържан от полицията малко след вземането на подкупа, а Путин го уволни на следващия ден.

Пред съда Улюкаев заяви, че помислил, че в чантата има подарък за него, но му бил заложен капан. "Всичко това е предварително замислена провокация срещу мен", заяви той. Защитата му се опитва да обясни защо той е приел чантата, след като според записи на разговора им нито той, нито Сечин са обсъждали съдържанието й.

Улюкаев твърди, че докато е бил министър на икономиката Сечин е посетил министерството му два или три пъти и обикновено е идвал с "обемиста чанта" с подаръци.

Улюкаев е получил от Сечин часовник и модел на сондажна кула, както и хранителни продукти по поводи като рождени дни. Сечин също така е подарявал алкохол на Улюкаев, което по думите на обвиняемия било нормално поведение за Сечин.

Бившият министър заяви, че чантата, която му дал Сечин в централата на Роснефт миналата година, тежала около 15 кг и той помислил, че вътре има някакво скъпо вино или твърд алкохол. Улюкаев твърди, че месец по-рано Сечин му обещал да му подари вино, "каквото никога дотогава не е опитвал", за да отпразнуват успешния завършек на сделката по закупуването на Башнефт.

Последвайте канала на

БТА
2663 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.12.10 | 10:56

1
Цървули!!!Любовта към пиенето,ще му изяде главата!!!И за децата е ясно,че това е скалъпена история,режисирана от Плешивият Кремълски Капут!!!

Добави коментар

Водещи новини