Магнитни импулси в мозъка променят музикалните ни вкусове

  • 27 ноември 2017 13:37

  • 1433
  • 0
Магнитни импулси в мозъка променят музикалните ни вкусове
© Pixabay

Стимулирането на човешкия мозък с магнитни импулси променя музикалните предпочитания на индивида, пише в. "Индипендънт".

Екип от канадския университет "Макгил", ръководен от проф. Робърт Затор, установи, че магнитните вълни променят оценките ни за музиката, както и стойността на сумата, която сме готови да изхарчим за нея.

Областта в мозъка, която управлява тези промени под въздействието на магнитните импулси се оказва дорзолатералният префронтален кортекс. Именно тук при стимулация се произвежда допаминът, който отговаря за възнаграждението по химичен път.

Учените за пръв път успяха да манипулират тези мозъчни връзки, за да променят начина, по който разсъждават хората.

Когато системата за възнаграждение е съзнателно задействана със съответните магнитни импулси, хората харесват повече музиката, която слушат, и са склонни да похарчат повече пари за нейното закупуване. И обратно, когато допаминовите стимули са нарочно потиснати, същите парчета са по-малко харесвани и съответно по-малко желани за придобиване. Всички наблюдавани промени във вкусовете се оказали с временно действие и изчезвали впоследствие след магнитната стимулация.

Последвайте канала на

БТА
1433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини