Непал гласува на първите си регионални избори

  • 26 ноември 2017 07:40

  • 750
  • 0
Непал гласува на първите си регионални избори
© gettyimages (архив)

Непалците в планинските северни райони гласуват в първия етап на първите регионални избори, които обещават да доближат правителството до селските и отдалечените райони, предаде БТА, цитирайки АП.

Около 3,2 милиона избиратели ще гласуват за депутати в седем новосъздадени федерални провинции, а също за национално събрание, така че се очаква избирателната активност да е висока. Гласоподавателите ще определят състава на 275-членния нов федерален парламент и хората, които ще заемат общо 550-те места в седемте регионални събрания, отбелязва ДПА.

Законодателите, които бъдат избраните днес и на 7 декември в останалата част от страната (столицата Катманду и ниските части на юг), ще могат да дадат име на провинцията си, да изготвят регионалните закони и да изберат регионални лидери. Регионалните избори са ключов елемент по пътя на Непал към демокрация, започнал през 2006 г., когато протести принудиха авторитарния крал да се оттегли в полза на република. За сигурността по време на изборите ще се грижат хиляди полицаи и войници.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини