Вицепрезидентът: СУ е синоним на просветителство, интелектуалност, наука и знания

  • 25 ноември 2017 15:22

  • 2099
  • 2
Вицепрезидентът: СУ е синоним на просветителство, интелектуалност, наука и знания
© Прессекретариат на президента

Илияна Йотова произнесе поздравително слово по случай патронния празник на най-старото висше учебно заведение в България.

"За мен е огромна чест и гордост да Ви поздравя с празника на Софийския университет. Днес говоря в тази Аула не само като вицепрезидент на Република България. За мен е още по-важно, че имам честта да поздравя своите преподаватели, защото аз съм възпитаник на този университет", посочи тя.

Йотова заяви, че е задължена на преподавателите, които е срещнала.

„Има моменти, които човек помни цял живот. Това са образите на първите учители и образите на своите преподаватели в университетите", отбеляза Йотова.

Спорен вицепрезидента днешният празник е особен, защото сме в навечерието на една година, когато Софийският университет ще отбележи своята 130-годишнина. По това време България ще поеме за първи път председателството на Европейския съюз.

„Когато на много места в Европа ще се говори за нашата страна, университетът ще чества своя голям празник", посочи вицепрезидентът.

"Днес ние сме носители на кирилската азбука. Няма друга държава в Европейския съюз, която да пише с красивите ни букви. През шестте месеца на председателството ще имаме възможност да рекламираме пред Европа своето културно и историческо наследство, своята наука. Ролята на Софийския университет в тази посока ще бъде изключително голяма", изтъкна вицепрезидентът.

Тя припомни, че учебното заведение е създадено с благородството на най-големите български дарители - братята Евлоги и Христо Георгиеви, а днес Софийският университет е не просто висше учебно заведение, а синоним на просветителство, интелектуалност, наука и знания.

Вицепрезидентът се обърна към преподавателите с голяма благодарност не само за знанията, с които даряват, но и за възможността студентите да черпят от тяхната интелектуална мощ.

"Дадохте ни и нещо още по-важно - осъзнаването, че знанието прави хората свободни. Дадохте ни самочувствието да не се огъваме пред войнстващата посредственост и неграмотност, защото ни направихте силни благодарение на знанията, които получихме от Вас", посочи Йотова.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2099 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.26 | 16:27

2
СУ ДНЕС Е СИНОНИМ ДА КОМУНИСТИЧЕСКА ДЕМАГОГИЯ И ИЗОСТАНАЛОСТ КАКВАТО НЯМАШЕ ДОРИ ПРЕЗ ТОТАЛИТАРИЗМА

2017.11.25 | 19:24

1
това може да го каже само някой с умственото ниво на илияна йотова

Добави коментар

Водещи новини