Политическата криза в Ирландия се задълбочи

  • 25 ноември 2017 07:53

  • 1510
  • 1
Политическата криза в Ирландия се задълбочи
© gettyimages (архив)

Политическата криза в Ирландия се задълбочи, след като основната опозиционна партия Фина фойл внесе в парламента вот на недоверие срещу вицепремиера в кабинета на Лио Варадкар, предадоха световните агенции. Вотът ще се дебатира в парламента във вторник.

Партията Фина фойл иска оставката на вицепремиерката Франсис Фицджералд, обвинявана, че е излъгала по случай с кампания за оклеветяване, за която се предполага, че е била организирана от ръководството на полицията срещу полицейския служител Морис Маккейб. Случаят датира от 2006 г. Маккейб разобличи някои практики в полицията и след това беше обвинен неоснователно в сексуален тормоз над деца. Заради кампанията по оклеветяване оставка подадоха преди три години двама полицейски началници, а после си отиде и един министър на правосъдието. През юни премиерът Енда Кени бе заменен от Лио Варадкар.

По повод вота на недоверие срещу Фицджералд Варадкар изключи да снеме доверието си от нея и да я острани. Ако се стигне до гласуване във вторник на вота на недоверие, това ще е в нарушение на споразумението между партията Фина гейл на Варадкар и партията Фина фойл. Фина гейл победи на изборите миналата година, но не спечели абсолютно мнозинство. Ето защо на нея й е нужна подкрепата на Фина фойл. Двете партии се разбраха Фина фойл да подкрепи бюджета, предложен от правителството на Варадкар и да се въздържа при гласуване на недоверие. Според Фина фойл споразумението вече е нарушено от Фина гейл поради липса на доверие в правителството, а то е нужно, за да бъде споразумението валидно.

Варадкар каза, че ако опозицията гласува за оставката на неговата заместничка, то още на 28 ноември може да бъдат насрочени предсрочни избори за декември или януари. Така страната ще се окаже в политически нестабилна ситуация в ключов момент от преговорите за Брекзит, от които тя е зависима заради съседството си с Великобритания.

Последвайте канала на

БТА
1510 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.25 | 16:21

1
ЩЕ ГОНЯТ ПЕДАЛИТЕ ЯСНО Е

Добави коментар

Водещи новини