Френският външен министър: Само санкции могат да накарат Пхенян да преговаря

  • 24 ноември 2017 21:09

  • 2488
  • 1
Френският външен министър: Само санкции могат да накарат Пхенян да преговаря
© gettyimages

Само санкции могат да накарат Северна Корея да преговаря.

Това заяви днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в Пекин, като отбеляза, че предложението на Китай за едновременно преустановяване на ядрените опити на Пхенян и на американско-южнокорейските военни учения не е правилният подход, предаде БТА, цитирайки АФП. Това е тема на разногласие между Франция и Китай, макар и двете страни да гласуваха в Съвета за сигурност на ООН за засилване на санкциите срещу режима на Ким Чен-ун, каза Льо Дриан.

Китай уверява, че прилага строго новите международни санкции, но енергично защитава варианта за решаване на кризата с диалог чрез двоен мораториум - КНДР да преустанови своите ядрени и балистични опити, а Южна Корея и САЩ да замразят съвместните си военни учения - нещо, което Вашингтон категорично отказва. "Не вярвам особено в тази стратегия. Не мисля, че това е правилният подход", подчерта френският външен министър на кратка съвместна пресконференция с китайския си колега Ван И.

"Не виждам днешна КНДР да е готова да преговаря по ядрената си програма, а предвид засилването на заплахата САЩ и Южна Корея трудно могат да приемат намаляване на съвместните си учения, които са вид успокоение за южнокорейското население", се аргументира Льо Дриан.

"Като се има предвид, че севернокорейските власти са с някаква форма на аутизъм, само натискът и следователно санкциите могат да върнат страната на масата за преговори. Китай е в добра позиция да окаже такъв натиск", заяви френският външен министър. Двойният мораториум е реалистично и изпълнимо предложение, защото ескалацията на напрежението се подхранва от липсата на преговори, подчерта в отговор Ван И.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.27 | 10:58

1
а бе педал нали ги санкционирате от 60 години на сам

Добави коментар

Водещи новини