Обвинените саудитски принцове си купили свободата за 100 милиарда долара

  • 24 ноември 2017 18:31

  • 3630
  • 2
Обвинените саудитски принцове си купили свободата за 100 милиарда долара
© Pixabay

Повечето саудитски принцове и милиардери, обвинени в корупция, са се съгласили да предадат част от парите си, за да излязат на свобода, пише в. „Ню Йорк Таймс”, цитира Монитор.

Изданието цитира наследника на престола принц Мохамед бин Салман ал Сауд, който заявява, че проблемът с корупцията в страната е сериозен. През 2015 г. било решено да се съберат данни за корупцията във върхушката и в крайна сметка списъкът от обвинени в подобни прегрешения бил от около 200 имена.

„Показахме им всички документи, с които разполагаме и след като се запознаха с тях, 95% от заподозрените решиха да минат без съд и да си платят. Те са готови да предадат част от средствата си или част от активите си в компаниите, които притежават, за да бъдат освободени”, казва престолонаследникът. 1% от обвинените са признати за невинни, а 4% ще доказват невинността си в съда.

Според Мухамед бен Салман ал Сауд след антикорупционните действия в хазната на Саудитска Арабия са влезли около 100 милиарда долара.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия също така нарече върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей "новия Хитлер в Близкия изток". Влиятелният саудитски принц, който е и министър на отбраната, казва, че трябва да се противодейства на иранската експанзия под ръководството на аятолаха. "Поучили сме се от Европа, че помирението не действа. Не искаме новият Хитлер в Иран да повтори в Близкия изток случилото се в Европа", цитира вестникът думите му. Агенцията припомни, че в началото на май Салман каза, че саудитското сунитско кралство трябва да направи така, че евентуална бъдеща война с шиитски Иран да се води на иранска територия. Али Хаменей заяви от своя страна, че саудитският кралски двор е "прокълнато дърво", а ирански представители обвиниха Рияд, че разпространява тероризъм.

Последвайте канала на

Novini.bg
3630 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.12.18 | 00:20

2
Егати майтапа, няколко мюслита, които не струват и пукната пара, се откупили за 100 млн.?!!!! Няма справедливост на този свят.

2017.12.18 | 00:19

1
Скоро ще ги забършеотряда за справедливостта - гледайте сега

Добави коментар

Водещи новини