БЛС настоява да бъдат заделени повече средства за профилактика

  • 24 ноември 2017 15:02

  • 3571
  • 1
БЛС настоява да бъдат заделени повече средства за профилактика
© Pixabay

Българският лекарски съюз настоява от средствата, които ще отидат в извънболничната помощ догодина, повече да бъдат заделени за профилактика, за майчино и детско здравеопазване, заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев пред журналисти в Добрич, предаде БНР.

По думите му при преговорите с Националната здравноосигурителна каса за новия рамков договор са планирани 14 000 000 лева за дейностите на общопрактиекуващите лекари и 10 000 000 лева за извънболничната специализирана помощ. Трябва да се завишат цените на профилактичните прегледи, за да не се стига до заболявания, които изискват хоспитализации, а това е най-енергоемката част от здравната система, каза председателят на БЛС.

Д-р Венцислав Грозев коментира, че най-големият проблем в здравната система остава остойностяването на медицинския труд. По думите му заради липсата на такъв основен финансов механизъм продължава огромният недостиг на лекари и особено на медицински сестри. Ако допреди шест-седем години съотношението лекари- медицински сестри бе 1 към 2.5, сега е 1 към 0.9 в полза на лекарите, посочи д-р Грозев. Той добави, че в БЛС всяка година подписват около 400-450 свидетелства на медици за напускане на страната. Средната възраст на лекарите в България е достигнала 55-56 години по данни на съсловната организация.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3571 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иванчо

2017.11.28 | 09:46

1
Реването е най-добрата тактика някой да те чуй, пък и да ти повярва! В това отношение л-ч Грозев е ненадминат! Друг е въпросът, че профилактиката е най-удобният метод за "точене" на НЗОК и какъв "специалист" може да бъде едно джипи?!

Добави коментар

Водещи новини