Fibank връчи награди на победителите в конкурса „Най-добра българска фирма на годината“

  • 24 ноември 2017 14:45

  • 2478
  • 4
Fibank връчи награди на победителите в конкурса „Най-добра българска фирма на годината“
©

На 23 ноември в Софийска градска художествена галерия се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса „Най-добра българска фирма за 2016 година“, инициатива на Първа инвестиционна банка.

И през тази шеста поред година интересът към конкурса нарасна. В надпреварата се включиха над 270 компании от цялата страна, развиващи дейност в над 80 бранша. Те се съревновават традиционно в 3 категории: “Средна и голямa фирмa“, „Микро и малкa фирмa” и „Награда на публиката“. Новината тази година е въвеждането на още една награда – „Най-успешна българка в  бизнеса“, с която Fibank се надява да насочи общественото внимание към жените-предприемачи у нас.

Фирмите, които се занимават със строително-ремонтни дейности, бяха най-активни и в тазгодишното издание на конкурса, а спектърът на услугите им е широк – строителство на жилищни и промишлени сгради, на инфраструктурни обекти, инженерингови и проектантски дейности, производства на оборудване за машиностроенето. Със значителен брой участници е и мебелната индустрия. Сред номинираните фирми има и много представители на транспортните услуги и логистиката, на селското стопанство. Други браншове с голяма активност са рекламните агенции, фирмите, предлагащи софтуерни и телекомуникационни решения. Прави впечатление по-големият брой фирми от текстилната индустрия, които акцентират върху авторския дизайн на изделията. По традиция участват производители на храни и напитки, търговци на едро и дребно.

Журито от експерти и лидери на мнения имаше трудната задача да избере най-добрите сред най-добрите. Членове на журитоса Емил Хърсев– финансист и кредитен анализатор, Лъчезар Богданов – управляващ партньор в „Индъстри уоч“, Йордан Матеев – главен редактор на списание „Форбс“-България, Кънчо Стойчев – социолог, президент на “Галъп Интернешънъл” и председател на Съюз “Произведено в България”, и Чавдар Златев, директор на дирекция „Корпоративно банкиране" в Първа инвестиционна банка.
И този път най-добрите български компании бяха избрани заради водещите им позиции в съответните сектори, заради реализираните печалби през годината и заради високата възвръщаемост на собствения капитал и на активите. Както обикновено, освен финансовите показатели, важна част от критериите за оценка е и корпоративната социална отговорност.

Първото място в категорията „Микро и малка фирма“получи фирма„Възраждане-Касис“ ООД. Компанията е създадена през 1994 г. и дистрибутира ветеринарно-медицински продукти, добавки за фуражопроизводството, храни и аксесоари за домашни любимци, инструменти и медицински консумативи както за ветеринарната, така и за хуманната медицина. Доброто познаване на ветеринарната практика и големите ресурси в областта на логистиката превръщат фирмата в желан партньор и лидер в бранша.

Второто място бе присъдено на „АБ –Терм“ ООД, която е основана в началото на 2004 г. с основен предмет на дейност производство на професионално кухненско оборудване от неръждаема стомана. Компанията e лидер в бранша през последните години. Успехът на „АБ –Терм“ се дължи на производствения процес, който съчетава съвременни промишлени технологии с майсторска изработка. Компанията изнася продукцията си във Франция, Англия, Холандия, Германия, Швейцария, Гърция, Румъния и Мароко.

На трето място в тази категория е„Клас“ ООД“. Създадено през 1992 г., дружеството е един от най-едрите земеделски производители в община Свиленград и област Хасково. Компанията се развива в няколко направления в селското стопанство: семепроизводство; обработка и съхранение на зърно; добив и производство на грозде. Дружеството обработва 10 000 дка земя, от които над 1000 са с висококачествени лозови насаждения.



Наградите в категорията „Среднa и голямa фирмa“ връчи Чавдар Златев, директор на дирекция „Корпоративно банкиране" в Първа инвестиционна банка и член на журито.

Победител в тази категория стана „Монбат“ АД- най- големият производител на акумулаторни батерии в Източна Европа и водещ европейски производител на оловно-кисели акумулаторни батерии. За последните 10 г. компанията се утвърди и като производител на олово и оловни сплави. Производствените й мощности се намират в град Монтана. Фирмата залага на постоянното развитие на нови продукти, на висококвалифицирани специалисти и модерни технологии, което я прави силно конкурентноспособна на вътрешния и международния пазар.

Второто място се присъди на„Камко“ ООД- европейски производител на козметични продукти под марките Victoria Beauty, Aristea, Skinlite и Standelli. Най-популярни продукти на компанията са сериитe с екстракт от охлюви, масла от арган и макадамия, с кератин и канабис. Продуктовото портфолио е разработено от водещи експерти с внимателен подбор на съставките, на базата на най-новите тенденции в индустрията. Фирмата предлага и голям избор на парфюмерия и козметика, внос от Франция, Испания, Полша, Италия, САЩ, Южна Корея и Англия.

Приза за трето място получи фирма„Фуражни храни“ ООД, която е основана през 1993 г. в Ловеч и произвежда храни за домашни любимци и риби. Предлага популярните търговски марки “Любимец”, “Хит”, “Чоки” и “Джой”. Компанията непрекъснато разширява своя пазарен дял, като годишно обемът на продукцията й нараства с 12%. Това е и единствената българска фирма, разполагаща с напълно самостоятелна модерна технологична линия за производство на храни за риби.

Наградата на публиката е специална категория, която не се определя от финансови показатели, годишни приходи и инвестиции. Определящи са гласовете и мнението на публиката, като в сайта на конкурса всеки имаше възможност да гласува за своя фаворит сред участниците. Тази категория винаги буди голям интерес и надпреварата е оспорвана.

В тазгодишното издание на конкурса Happy Bar & Grillсъбра най-много гласове сред публиката на конкурса. Веригата ежедневни ресторанти се превърна в любима марка, благодарение на доброто качество на храната и високия стандарт на обслужване. В България “Хепи” е най-силна в класа си и с най-много обекти. Мисията на фирмата е да внесе радост и усмивка в забързаното ежедневие, предлагайки вкусна храна, приготвена и поднесена с внимание, бърз сървиси приятна обстановка.

Новината тази година е наградата „Най-успешна българка в бизнеса“. С това отличие инициаторите на конкурса от Първа инвестиционна банка искат да насочат общественото внимание и мнение върху постиженията на жените-предприемачи и мениджъри у нас, вложили идеи, енергия и опит в изграждането и развитието на проспериращ бизнес.

Първата награда в новата категория спечели Надежда Генчева, съсобственик и управител на „Фешън Мания“ ООД. Фирма “Фешън Мания” е основана през 2003 г. в Плевен с основна дейност производство на плетива с материали на възложителя. Предприятието изпълнява поръчки към фирми, изработващи облекла най-вече за износ. Тази година компанията откри собствена, изцяло нова административно-производствена база в Плевен с изключително модерно автоматизирано оборудване. Предстои създаването на собствена марка на фирмата, разработване на on-line магазин и откриване на обучителен център за млади кадри в бранша.Призът й бъде връчен от г-жа Ваня Манова, мениджър за България и Македония на МастърКард.

От Първа инвестиционна банка заявиха твърдото си намерение да продължават да провеждат конкурса „Най-добра българска фирма на годината“. През годините Fibank се доказа като една от водещите финансови институции в България и е призната като бързо развиваща се, иновативна, клиентски ориентирана банка, която предлага изключителни продукти, услуги и кредитни решения на клиентите си. Чрез наградите “Най-добра българска фирма на годината“ компанията ще продължи да подкрепя българския бизнес.

Още новини и информация може да намерите на официалната страница на конкурса: http://naidobrafirma.bg/

Последвайте канала на

Novini.bg
2478 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Владин

2017.11.24 | 16:32

4
поне в едно отношение българите да се подкрепят. Големият БГ бизнес отличава малкия БГ бизнес за постигнатите успехи. АКо можеше повече институции да вземат пример сигурно щяхме да живеем в по-нормална държава и отношенията между хората да са по-човешки...
гост

2017.11.24 | 16:32

3
Измамници нещастни. Чудя се как имате клиенти. От 5 месеца ме мотаете и ме държите на 10.5% и 16%, а депозитите ви са 0.3%. Всички банки намалиха на клиентите си, а вие обирате хората. Всеки месец в продължение на 9 години ви плащам по 1200 евро на месец на тези проценти. С най - голяма си
Никола

2017.11.24 | 16:32

2
До гост Неуместно сравнение, а и да ти напомням ли новините от последните дни за ББР и Уникредит..други се борят за наследници на КТБ

2017.11.24 | 16:07

1
и ктб имаше много награди

Добави коментар

Водещи новини