90% от жертвите на домашно насилие в Търговищко са жени и деца

  • 24 ноември 2017 13:21

  • 1270
  • 1
90% от жертвите на домашно насилие в Търговищко са жени и деца
©

В област Търговище 90 на сто от жертвите на домашно насилие са жени и деца. От началото на годината 84 жертви от областта са потърсили помощ, съобщиха от "Асоциация НАЯ" в навечерието на световната кампания срещу насилието над жени. Инициативата под мотото "16 дни на активни действия срещу насилието основано на пола", започва утре и продължава до 10 декември.

"В социалната услуга в Търговище сме направили повече от 1200 безплатни за клиентите психологически, социални и юридически консултации. Над половината от тях са по Проекта "Център за социална рехабилитация и интеграция на жертви на домашно насилие в община Търговище", финансиран от Фонд "Социална закрила" на МТСП. Водени 16 дела по Закона за защита от домашното насилие. Съвместно с полицията сме работили с десет извършители на домашно насилие", обяви координаторът на Програмата за подкрепа на жертви на домашно насилие Мая Маркова.

Граждански обединения от страната настояват да се предвидят достатъчно средства в държавния бюджет за прилагане на Истанбулската конвенция още от следващата година, както и държавата, и общините да заделят пари за специализираните услуги за пострадали от домашно насилие.

Предложението е в бюджета за 2018 г. да има минимум 1,5 млн. лв. Очаква да се създаде специализиран орган за превенция и борба с насилието срещу жените, допълва Маркова.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1270 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
mimeto

2017.11.30 | 15:25

1
fuck

Добави коментар

Водещи новини