Ръст на бизнес доверието в Германия

  • 24 ноември 2017 12:58

  • 742
  • 0
Ръст на бизнес доверието в Германия
© Pixabay

Бизнес доверието в Германия отбеляза през ноември изненадващо рязко подобрение за втори пореден месец, достигайки нов рекорден, показва последно проучване на немският институт Ifo, което е поредно доказателство, че водещата европейска икономика се намира в солидна експанзия и през последното тримесечие на година, информира БНР.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 7 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, скочи през ноември до 117,5 пункта от 116,8 пункта през октомври (слаба възходяща ревизия от 116,7 пункта), докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на индекса на ниво от 116,7 пункта. Това представлява нов рекорден връх на бизнес доверието откакто институтът Ifo започна да провежда проучването в началото на 1991-ва година.

Пореното рязко подобрение на бизнес доверие се дължи на много по-оптимистичните очаквания на германските фирми относно техните перспективи през следващите шест месеца, докато тяхна оценка за текущото им състояние отчита известно отстъпление спрямо нивото от предходния месец, показват резултатите от последното проучване на института Ifo.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия в Германия, се понижи леко до 124,4 пункта от 124,8 пункта през октомври при прогноза за слабо повишение до 125,0 пункта, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца скочи през ноември до 111,0 пункта от 109,2 пункта през предишния месец при осреднени очаквания за понижение към 108,8 пункта.

Президентът на водещия немски институт, Клеменс Фюст отбеляза, че "Германия е на пътя на истински икономически бум", като последните данни предполагат, че БВП ще нарасне през четвъртото тримесечие с 0,7% спрямо предходните три месеца (когато БВП се повиши с 0,8%), а за цялата 2017-а година ще бъде постигната експанзия от 2,3 на сто.

Клаус Вохлрабе от института Ifo пък посочи, че политическата несигурност в Германия и зад граница, както и решението на ЕЦБ да намали от началото на следващата година размера на закупуваните от нея еврооблигации, изглежда не са оказали негативно влияние върху оптимистичният бизнес морал в страната.

Трябва обаче да се има предвид, че около 90% от компаниите, участвали в проучването, са били анкетирани преди провалените през миналия уикенд преговори за съставяне на новата немска управляваща коалиция, известна като "Ямайка".

Коментирайки политическата ситуация в Германия, президентът на института Ifo Клеменс Фюст отбеляза, че проблемите с формирането на новата управляваща коалиция могат да забавят преговорния процес по Брекзит, но влиянието върху немската икономика ще бъде ограничено. Според него подходящо за Германия би било както формирането на нова "голяма коалиция" (между десницата на Меркел и социалдемократите на Шулц), така и правителство в малцинство.

Последвайте канала на

Десислава Станева
742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини