МЗ продължава да търси рационални решения на проблема с нарастващите разходи за определени заболяван

  • 24 ноември 2017 12:13

  • 3998
  • 1
МЗ продължава да търси рационални решения на проблема с нарастващите разходи за определени заболяван
© Gettyimages

Министерството на здравеопазването (МЗ) продължава да търси рационални решения на проблема с нарастващите разходи за определени заболявания. Това каза министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за въвеждането в болниците на автоматизирани и полуавтоматизирани системи за приготвяне на лекарствени продукти за пациенти с онкологични заболявания.

За понижаване на финансовия ресурс сериозно влияние оказва според министър Ананиев централизираното възлагане на обществени поръчки. Създаден е централен орган за покупка в сектор "Здравеопазване", припомни министър Ананиев и добави, че най-доброто решение ще бъде централизирана електронна платформа за търговия с лекарства.

Българският пазар е един от най-малките в ЕС, а за всяка опаковка производителят е длъжен да осигури преводна листовка и опаковка на български език, като разходите за това биха били значителни и не може да се налагат принудителни мерки, тъй като това би довело до липса на лекарства, каза още министър Ананиев.

Полуавтоматизираните системи не се използват, защото не се натоварват в пълен обем, докато автоматизираните системи биха имали по-голямо натоварване, но цената им е висока и биха били приложими в големи онкологични центрове, добави министър Ананиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3998 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.24 | 12:59

1
Решението е само едно, седесарите в Белене.

Добави коментар

Водещи новини