Японският град Осака слага край на побратимяването си със Сан Франциско (видео)

  • 24 ноември 2017 09:43

  • 3477
  • 1
Японският град Осака слага край на побратимяването си със Сан Франциско (видео)
© Pixabay

Кметът на Осака Хирофуми Йошимура заяви, че градът му ще сложи край на 60-годишните си отношения със Сан Франциско като побратимени градове ден след като местната управа в американския град официално одобри поставянето на скулптура на така наречените "жени за разтуха", станали жертви на сексуално робство за японската армия по време на Втората световна война, предаде ДПА.

Правителството на японския премиер Шиндзо Абе беше призовало кмета на Сан Франциско Едуин Лий да не приема скулптурата, която е дарение от организация на частни лица. Миналата седмица общинският съвет на града одобри поставянето й, а Абе окачестви решението като бъдещо "изключително голямо съжаление".

Членът на общинския съвет на Осака Масаши Курода от Либералдемократическата партия разкритикува решението за разваляне на побратимените отношения с американския град, съобщи агенция Джиджи прес. "Това е позор. Няма други думи, с които да се опише", каза той. "Отмяната на побратимяването не е правилният подход към въпроса."

През 2011 г. първата скулптура от този род беше поставена пред японското посолство в Сеул, а след това подобни скулптурни изображения се появиха и в Австралия, Германия и в някои американски щати, включително Вирджиния, Калифорния и Ню Джърси. Преди и по време на Втората световна война според историците до 200 000 жени и момичета са били подложени на сексуално робство от японската имперска армия.

Много от жените - известни като "жени за разтуха" - са били от Корея, която от 1910 до 1945 г. е под японско колониално управление.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.25 | 22:03

1
Кой е луд да се побратимява с диваците от прерията. Скоро и Окинава ще изрита тия навлеци.

Добави коментар

Водещи новини