Доц. д-р Мангъров напомни как някой се разболява от хепатит А

  • 24 ноември 2017 08:18

  • 6620
  • 0
Доц. д-р Мангъров напомни как някой се разболява от  хепатит А
© Pixabay

Продължават притесненията на родители и ученици в община Раковски, след като над 80 души, предимно деца, бяха регистрирани с хепатит А. Родителите дори поискаха затваряне на училища и забавачници в общината.

Доц. д-р Атанас Мангъров коментира случаите с опасното инфекциозно заболяване в Раковски в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той напомни, че всяка година има по няколко хиляди болни от хепатит.

„Случилото се в Раковски е следствие от натрупало се неваксинирано население. За да се зарази човек от хепатит А трябва да има досег до човешко фекално нарушаване. За да се зарази човек от човек трябва да има много грубо нарушение на личната хигиена“, заяви той. „Има ваксина за хепатит А и ако се направи – драмата приключва", обясни още доц. д-р Мангъров.

Според него родителите няма да опазят децата си, като не ги пускат на ходят на училище или забавачница: „Инкубацията на вируса е около 45 дни“.
Всеки случай на хепатит А струва на НЗОК около 1000 лева. А ваксинацията струва около 100 лв.“, каза още доц. д-р Атанас Мангъров.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини