Ципрас: Германия трябва да възстанови стабилността си

  • 23 ноември 2017 20:51

  • 2181
  • 2
Ципрас: Германия трябва да възстанови стабилността си
© gettyimages (архив)

Гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли, който се бореше за оставане на своята страна в еврозоната срещу волята на Берлин, заяви днес, че обхваната от политическа криза Германия трябва да възстанови стабилността си, предаде БТА, цитирайки АФП.

Би било добре да се възстанови стабилността в Германия и да се продължи по пътя на единство и солидарност в Европа, посочи Ципрас пред журналисти в Париж. Гръцкият премиер е във френската столица, за да получи наградата за политическа смелост, присъдена му от френското дипломатическо списание "Международна политика". Във връхната точка на гръцката криза през лятото на 2015 г. германското правителство тласкаше Гърция към излизане от еврозоната, но страната в крайна сметка успя да остане в еврозоната с подкрепата най-вече на Франция след дълга среща на върха в Брюксел.

Ние успяхме да устоим на песента на сирените, каза Ципрас при получаването на наградата, използвайки метафора, свързана с героя от "Одисея" Одисей, който поискал да го завръжат за мачтата на кораба му, за да устои на изкушението на песента на сирените, искащи да го погубят. Ние успяхме да устоим на опитите на някои радикални кръгове да ни накарат да излезем от ЕС и да ни накарат да приемем един неорганизиран или организаран фалит и Е да избегнем една авантюра, която можеше да има катастрофални последици за Гърция и за Европа, заяви Ципрас, намеквайки за привържениците на излизане на Атина от еврозоната.

Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се не успява да състави коалиционно правителство след парламентарните избори и провалът на преговорите за коалиция между консерваторите на Меркел, либералите и Зелените буди опасения за възможно блокиране на големите реформи, очаквани в ЕС.
Ципрас се застъпва за нов тласък на европейския проект. Липсата на визия е проблемът на Европа, заяви гръцкият премиер пред журналисти.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2181 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
anonimen

2017.11.25 | 21:36

2
Alo ljodmila ! Procheti malko istoria ! Germantsite imat mnogo da vrushtat na greece za otkradnatoto !
Българ

2017.11.25 | 21:36

1
Демек, бъдете стабилни да ни давате още пари

Добави коментар

Водещи новини